Planimetria
bezendu:

W półkole o promieniu r wpisano trapez równoramienny o przekątnej długości d . Oblicz długość
krótszej podstawy trapezu
Coś na kątach ?
13 kwi 23:52
Saizou: jest to trapez rownoramienny i trojkat prostokatny, oraz ramie + warunek wpisania czworokata
13 kwi 23:54
Mila:
Kąt wpisany oparty na średnicy...
13 kwi 23:57
Godzio:

Mój pomysł (na szybko więc pewnie jest prostszy sposób)
Wylicz z Pitagorasa c (dlaczego tam jest kąt prosty) ?
Z twierdzenia sinusów albo cosinusów policz odpowiednio sinus albo cosinus α.
Skorzystaj z tego, że α + β = 180
o
13 kwi 23:59
bezendu:
Przekątna zawiera się w dwusiecznej ? Jak tam jest kąt prosty to mogę obliczyć c z tw sinusów i
potem a również z tw sinusów ?
14 kwi 00:02
bezendu:
albo z twierdzenia o średniej geometrycznej ?
14 kwi 00:07
Mila:
c
2=4r
2−d
2
a=2r
| | a+b | | a−b | |
h2= |
| * |
| srednia geometryczna |
| | 2 | | 2 | |
| | a−b | |
h2=c2−( |
| )2 Pitagoras. |
| | 2 | |
porównaj
14 kwi 00:35
Bogdan:

c
2 = 4r
2 − d
2
| | c | | | |
ΔABC ∼ ΔEBC ⇒ |
| = |
| ⇒ c2 = 2r2 − ar |
| | 2r | | c | |
| | d2 − 2r2 | |
4r2 − d2 = 2r2 − ar ⇒ a = |
| |
| | r | |
14 kwi 00:50
Bogdan:

albo
| | | | d | | d2 − 2r | |
ΔAED ∼ ΔABC ⇒ |
| = |
| ⇒ 2r2 + ar = d2 ⇒ a = |
| |
| | d | | 2r | | r | |
14 kwi 01:36
bezendu:
Dziękuję.
14 kwi 07:59
zawodus: Bezendu a gdzie twój post choćby z linijką własnego pomysłu?
14 kwi 08:45
bezendu:
00:07
14 kwi 16:14
zawodus: Tylko trochę rachunków mi brakuje
14 kwi 16:23
bezendu:
Ja pytałem tylko o sposób. Czy z tej metody nie prosiłem wcale o rozwiązanie.
14 kwi 16:35
bezendu: i właśnie czy tam jest kąt prosty czy go nie ma ?
14 kwi 16:38
zawodus: Jest kąt prosty.
14 kwi 16:43
bezendu:
ale czemu tam jest 900 ?
14 kwi 17:47
Draghan: Ponieważ trójkąt opiera się na średnicy okręgu

Jeśli pytasz o to, co myślę
14 kwi 17:57
Draghan: W sensie że kąt się opiera

A jeden z boków trójkąta jest właśnie tą średnicą
14 kwi 17:58
14 kwi 18:04
zawodus: Trójkąt się opiera?

A kto go kusi, że musi się opierać?
14 kwi 18:05
Draghan: Środkowa go kusi, żeby poszedł na
połówkę
14 kwi 18:11
5-latek: Albo do
Ety na
π− kę
14 kwi 18:14