g
Barry: Wykaż ,że jeśli w ciągu arytmetycznym dla każdego n∊N+ Sn+S2n=S3n to ciąg jest stały
13 kwi 22:17
13 kwi 22:26
Barry: nie wychodzi mi
13 kwi 23:10
ICSP: a wiesz w ogóle co masz zrobić?
13 kwi 23:11
Barry:
dobrze
13 kwi 23:13
ICSP: Jak na razie dobrze.
13 kwi 23:14
Barry: nie wychodzi dalej jak to zrobić
14 kwi 16:51
Saizou :
| 2a1+(n−1)r | | 2a1+(2n−1)r | | 2a1+(3n−1)r | |
| n+ |
| 2n= |
| 3n |
| 2 | | 2 | | 2 | |
[2a
1+r(n−1)]n+[2a
1+r(2n−1)]2n−[2a
1+r(3n−1)]3n=0
n(2a
1+nr−r+4a
1+4nr−2r−6a
1−9nr+3r)=0
n(−4nr)=0
n=0 sprzeczność
r=0

⇒ciąg jest stały
14 kwi 17:04
Barry: wielkie dzięki !
14 kwi 17:05