Matematyka-matura
Matematyka :
1.Wykaż, że jeżeli α ,β ,γ są kątami ostrymi i −1− sin α =1/√ 5 ,sin β = 1/√26 , sinγ = 1/√ 65
to α + β + γ = 45∘ .
2.Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie x2 − mx + 3 = 0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x1 i x 2 takie, że x 41 + x 42 = 46 .
3Wyznacz współrzędne punktu P leżącego na prostej o równaniu y = 2x − 3 , którego suma
kwadratów odległości od punktów A = (1,1 ) i B = (5,0) jest najmniejsza.
4.Reszty z dzielenia wielomianu W (x) = x3 − mx 2 + 1 0mx − 8m przez dwumiany x,x − 3 ,x+ 3
są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz wartość parametru m oraz pierwiastki tego
wielomianu.
5.Kąty ostre trójkąta ABC o polu S mają miary |∡A | = α , |∡B | = β . Oblicz długości boków
AB i BC tego trójkąta.
6.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym długość krawędzi podstawy jest równa a i jest 4 razy
większa niż odległość środka podstawy od ściany bocznej. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Błagam o pomoc
Saizou : Eto ale ty się nie musisz troszczyć o maturkę, pierwszoroczniaczko

(jakkolwiek to
głupio brzmi)