Dzielenie wielomianów
Natt: Reszta z dzielenia wielomianu W przez x−3 = 14, a przez x+2=4. Znajdź resztę z dzielenia W
przez trójmian x3 −2x2 −5x +6
Nie wiem jak podejść do zadania, bardzo proszę o pomoc.
12 kwi 20:47
zawodus: W(3)=14
W(−2)=4
Reszta jest wielomianem stopnia 2
ax2+bx+c − 3 parametry
my mamy 2 warunki − za mało danych.
12 kwi 20:49
Natt: Ale to cała treść zadania...
12 kwi 20:51
ICSP: trójmian?
12 kwi 20:52
zawodus: cześć
ICSP 
dopiero teraz przeczytałem słowo trójmian
12 kwi 20:54
Natt: Faktycznie, źle przepisałam:
Reszta z dzielenia wielomianu W przez x−3 = 14, a przez x+2=4. Znajdź resztę z dzielenia W
przez trójmian x2−x −6
12 kwi 20:55
Natt: Rozumiem, że to zmienia postać rzeczy
12 kwi 20:55
12 kwi 20:55
Natt: Nie wiem, dlaczego tego nie znalazłam, dziękuję.
12 kwi 20:57
ICSP: Cześć
zawodus 
Jeśli oczywiście można, miałbym do ciebie pytanie
12 kwi 20:57
zawodus: Dawaj

Jestem ciekaw
12 kwi 21:01
ICSP: Załóżmy, ze mam 3 punkty (A , B , C) w przestrzeni E3. Kota punkty C, jest parametr a, i moim
zadaniem jest wyznaczenie takiej wartości parametru a dla której trójkąt ABC będzie trójkątem
rozwartokątnym. Oczywiście sam pomysł na rozwiązanie jest prosty. Liczę iloczyny skalarne
odpowiednich wektorów i sprawdzam czy są > 0, czy < 0. Wychodzi : A,B − kąty ostre, i z
iloczynu skalarnego kata C wyszedł parametr A. Teraz moje pytanie: Czy taki tok rozumowania
wykluczy mi po drodze przypadek gdy A , B , C są współliniowe ?
12 kwi 21:06
zawodus: Chyba może tak się zdarzyć

Myślę, że trzeba zbadać współliniowość i po prostu wyrzucić te rozwiązania
12 kwi 21:18
ICSP: a jak najprościej taką współliniowość zbadać ?
Wrzucić w macierz i policzyć wyznacznik ?
12 kwi 21:20
zawodus: Sprawdź czy wektory AC i AB są równoległe
12 kwi 21:27
ICSP: Czyli mam sprawdzić dla jakiego a istnieje stała α taka, że
α * [AC] = [AB]
?
12 kwi 21:31
zawodus: tak.
np
AC=[1,2,3]
AB=k*[1,2,3]
Jak dobrze pamiętam to iloczyn wektorowy załatwia sprawę

Kurcze miałem kiedyś Analityczną w R
3 ale ten człowiek strasznie mnie skrzywdził. Niestety
nigdy nie mam czasu, aby nadrobić zaległości
12 kwi 21:40