zadanie z geometrii
m0ker:

Namiot ma kształt sześcianu (sic!), na którym znajduje się dwuspadowy dach (sic!). Oblicz
wysokość namiotu wiedząc, że wszystkie krawędzie namiotu mają długość 6cm.
Powstał na tr. równoramienny, liczę jego wysokość ze wzoru h=
a√32
h=3
√3
więc wysokość namiotu to: 6+3
√3 − tak?
Dobrze kombinuje?
12 kwi 13:38
m0ker: mogłaby jakaś osoba, to na szybko sprawdzić? proszę nie pisać mi rozwiązania, tylko ewentualnie
jakąś własność lub, że tam tego tr. równoramiennego nie może być
12 kwi 13:43
m0ker: ponawiam, proszę szybciutko o odp
12 kwi 13:49
m0ker: może mi ktoś na te banalne zadanie odpisać

proszę
12 kwi 14:02
m0ker: ponawiam
12 kwi 19:20
Draghan: Po pierwsze:
to zadanie

Po drugie: "na którym znajduje się dwuspadowy dach" nie oznacza, że podstawa tego (położonego)
prostopadłościanu jest równoramienna.
Po trzecie: "wiedząc, że wszystkie krawędzie namiotu mają długość 6cm" − to oznacza, że również
wszystkie krawędzie jego dachu mają po 6 cm. Chyba, że dach jest rozłączny, jakiś naczepiany,
czy zrobiony z cegieł − czyt. nie jest integralną częścią namiotu.
12 kwi 19:38
12 kwi 19:40
Draghan: "Zadanie" to rzeczownik, rodzaju nijakiego. Tak więc niepoprawnie jest mówić "te zadanie", a
należy mówić: "to zadanie". Chyba, że bierzemy pod uwagę liczbę mnogą − wtedy należy mówić "te
zadania"

Z tym ostatnim to bym nie przesadzał

Miłego liczenia
12 kwi 19:43
m0ker: aha, już zrozumiałem... te −> to, mniejsza o to,
myślałem, że nikt nie chce mi pomóc, bo każdy myśli, że to jest zadanie domowe.... jakoś ja tak
rozumuje
12 kwi 19:44
12 kwi 19:45
Draghan: Niee, po prostu czasami trzeba swoje odczekać

Jak ze wszystkim w życiu
12 kwi 19:46
Draghan: Zaraz spojrzę
12 kwi 19:46
Janek191:
To chyba namiot dla krasnali ?

h = ( 6 + 3
√3) m
12 kwi 19:55
Draghan: Heh, rzeczywiście

Tam są cm
12 kwi 20:07
m0ker: faktycznie w zbiorze są metry

, źle przepisałem
12 kwi 20:15