matematykaszkolna.pl
zadanie z geometrii m0ker: rysunekNamiot ma kształt sześcianu (sic!), na którym znajduje się dwuspadowy dach (sic!). Oblicz wysokość namiotu wiedząc, że wszystkie krawędzie namiotu mają długość 6cm. Powstał na tr. równoramienny, liczę jego wysokość ze wzoru h=a32 h=33 więc wysokość namiotu to: 6+33 − tak? Dobrze kombinuje?
12 kwi 13:38
m0ker: mogłaby jakaś osoba, to na szybko sprawdzić? proszę nie pisać mi rozwiązania, tylko ewentualnie jakąś własność lub, że tam tego tr. równoramiennego nie może być
12 kwi 13:43
m0ker: ponawiam, proszę szybciutko o odp
12 kwi 13:49
m0ker: może mi ktoś na te banalne zadanie odpisać proszę
12 kwi 14:02
m0ker: ponawiam
12 kwi 19:20
Draghan: Po pierwsze: to zadanie emotka Po drugie: "na którym znajduje się dwuspadowy dach" nie oznacza, że podstawa tego (położonego) prostopadłościanu jest równoramienna. Po trzecie: "wiedząc, że wszystkie krawędzie namiotu mają długość 6cm" − to oznacza, że również wszystkie krawędzie jego dachu mają po 6 cm. Chyba, że dach jest rozłączny, jakiś naczepiany, czy zrobiony z cegieł − czyt. nie jest integralną częścią namiotu. emotka
12 kwi 19:38
m0ker: co masz na myśli przez zadanie, dzięki! w końcu ktoś z głową
12 kwi 19:40
Draghan: "Zadanie" to rzeczownik, rodzaju nijakiego. Tak więc niepoprawnie jest mówić "te zadanie", a należy mówić: "to zadanie". Chyba, że bierzemy pod uwagę liczbę mnogą − wtedy należy mówić "te zadania" emotka Z tym ostatnim to bym nie przesadzał Miłego liczenia emotka
12 kwi 19:43
m0ker: aha, już zrozumiałem... te −> to, mniejsza o to, myślałem, że nikt nie chce mi pomóc, bo każdy myśli, że to jest zadanie domowe.... jakoś ja tak rozumuje
12 kwi 19:44
m0ker: mógłbyś mi sprawdzić jeszcze ten rysunek: https://matematykaszkolna.pl/forum/246470.html byłbym wdzięczny
12 kwi 19:45
Draghan: Niee, po prostu czasami trzeba swoje odczekać Jak ze wszystkim w życiu
12 kwi 19:46
Draghan: Zaraz spojrzę emotka
12 kwi 19:46
Janek191: To chyba namiot dla krasnali ?emotka h = ( 6 + 33) m emotka
12 kwi 19:55
Draghan: Heh, rzeczywiście Tam są cm
12 kwi 20:07
m0ker: faktycznie w zbiorze są metry , źle przepisałem
12 kwi 20:15