Graniastosłup prawidłowy czworokątny
Filipo:

Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 a przekątna
graniastosłupa ma długość 9. Oblicz objętość graniastosłupa oraz cosinus kąta nachylenia
przekątnej graniastosłupa do ściany bocznej.
10 kwi 20:28
jakubs: Wyznacz przekątną podstawy i z twierdzenia Pitagorasa wysokość i masz objętość.
10 kwi 20:30
Filipo: Pierwszą część zadania zrobiłem, V=112. Chodzi mi o cosinus kąta nachylenia przekątnej do
ściany bocznej, tak jak na rysunku.
10 kwi 20:30
Filipo: Czyli ten zielony kąt.
10 kwi 20:30
Filipo: Ktoś pomoże...?
10 kwi 20:35
jakubs: Z twierdzenia cosinusów.
10 kwi 20:36
zawodus: to ten kąt
10 kwi 20:37
Filipo: Może coś więcej niż tylko jedno zdanie?
10 kwi 20:38
Filipo: Ja wiem, że to ten kąt.
10 kwi 20:41
10 kwi 20:42
Filipo: Przecież to jest trójkąt prostokątny i mogę wyliczyć to z funkcji trygonometrycznych, już to
zrobiłem. Twierdzenie cosinusów pasuje tutaj jak świnia do gwiazd. Nie dziękuję za pomoc.
10 kwi 20:45
jakubs: Ktoś oferuje swoją pomoc, a Ty jeszcze z takimi tekstami. Nie zdziw się, jeśli kiedyś nie
otrzymasz pomocy przy zadaniu.
10 kwi 20:52
zawodus: Jak jesteś taki "mądry" to po co prosisz o pomoc?

Poczekamy, zobaczymy... czy tak wszystko umiesz....
10 kwi 20:54
Filipo: Nie oferuje swojej pomocy tylko nie czyta treści zadania ze zrozumieniem i wyjeżdża z pierwszą
lepszą mądrością, która tutaj nie pasuje nie doprowadzi do rozwiązania tego zadania.
Proszę, rozwiąż to twierdzeniem cosinusów jeśliś taki mądry.
10 kwi 20:55
jakubs: Masz dane trzy boki, więc wystarczy podstawić do wzoru. Nie ja mądry nie jestem tak dla Twojej
informacji.
10 kwi 20:58
Filipo: Nie mam danych trzech boków. I widzisz, to jest właśnie brak czytania ze zrozumieniem.
10 kwi 21:01
zawodus: jakubs daj sobie spokój.

Najlepiej nie odpisywać wcale.
10 kwi 21:03
Filipo: No ale dlaczego odpuszczasz? No zrób to zadanie tak jak chciałeś je zrobić

Nie ma danego 3 boku. Skoro już zaczęliście rozwiązywać to skończcie a nie "daj sobie spokój".
10 kwi 21:05
zawodus: trzeci bok z Pitagorasa można zdobyć...
nie będę tracił czasu na rozwiązywanie. Jest wiele osób, które bardziej potrzebuje pomocy.
10 kwi 21:11
Filipo: zawodus: A reszta to z zajęć wyleciała?
10 kwi 21:13
Rzeczywiście, pomagasz jak cholera
10 kwi 21:14
zawodus: Mogę pomagać jak chcę...
10 kwi 21:15
Damo93: skoro masz krawędź podstawy i przekątną graniastosłupa to możesz policzy wysokość, potem
liczysz przekątną ściany bocznej i cosα =
| | przekątna−graniastosłupa | |
|
| |
| | Przekątna−ściany−bocznej | |
10 kwi 21:16
Filipo: Cosinus wyszedł mi √65/9
10 kwi 21:19
Mila:
Filippo, bez nerwów.
a=4− dł. krawędzi podstawy
d=9 − dł przekątnej gran.
p=4√2 − dł przekątnej podstawy
92=p2+H2
H2=81−16*2
H2=49
H=7
q− przekątna ściany bocznej
q2=H2+a2 oblicz
Teraz możesz liczyc cosinus jak Ci się podoba, jednak wiem, że bardzo wielu uczniów liczy to z
twierdzenia cosinusów. ( Po prostu nie szuka tam kąta prostego a ma 3 boki Δ)
10 kwi 21:23
Eta:
Mila
10 kwi 21:25
Filipo: Czyli wychodzi tak jak policzyłem.
10 kwi 21:28
Filipo: Dziękuję bardzo Mila, jak zwykle niezawodna
10 kwi 21:28
Mila:
Długo pisałam, (miałam telefon) i nie widziałam Eto Waszych wpisów.
Filippo poprawi się i bedzie grzeczny.
10 kwi 21:29