Zadania - pomocy :)
Blue: Hej.

Byłabym wdzięczna, gdybyście powiedzieli mi czy mam dobre odpowiedzi do tych zadań ( jeśli mam
złe, to prosiłabym o wyjaśnienie tych zadać − oczywiście jeśli nie sprawia Wam to problemu):
| | 4x3−8x2−x+2 | |
Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji: f(x) = |
| |
| | √2x2+x−1 | |
odp. Df= R\{−1, 1/2}
m. zerowe: −1/2, 2
Trzecią część pewnego towaru sprzedano z zyskiem 15% oraz 40% towaru sprzedano z zyskiem 20%, a
pozostałą część z zyskiem 24%. Jaki zysk uzyskano ze sprzedaży tego towaru?
Odp 19,4%
W okrąg wpisano kwadrat, a na tym okręgu opisano trojkąt równoboczny. Różnica długości boku
trójkąta i boku kwadratu jest równa 10. Oblicz promień okręgu. Wynik doprowadź do najprostszej
postaci.
odp 2
√6+2
9 kwi 20:53
Blue: Błagam pomóżcie, to dla mnie bardzo ważne
9 kwi 21:01
Eta:
| | 1 | |
1/ Df : 2x2+x−1>0 ⇔x∊(−∞,−1)U( |
| ,∞) |
| | 2 | |
| | −1 | | 1 | |
xo= 2 , bo x= |
| i x= |
| nie należą do Df |
| | 2 | | 2 | |
9 kwi 21:02
Eta:
2/ok
3/ r= 2√3+√2
9 kwi 21:16
Blue: a możesz to 3 pokazać?
9 kwi 21:19
Eta:
a−−− dł. boku trójkąta , b −−− dł.boku kwadratu
| | a√3 | | b√2 | |
r= |
| i r= |
| ⇒ a=b√6 |
| | 6 | | 2 | |
a−b=10 ⇒ b=2
√6+2 =2(
√6+1)
9 kwi 21:29
9 kwi 21:30
Eta:
Witaj
Mila 
Co ma wspólnego z tymi zadaniami ..Twój wpis?
9 kwi 21:32
Blue: Dzięki wielkie Mila
9 kwi 21:33
Eta:
9 kwi 21:34
Blue: Eta , czyli w tym trzecim po prostu zapomniałam, że promień to 1/2a√2, a zamiast tego
zrobiłam a√2 − bardzo głupi błąd xdd
9 kwi 21:34
Blue: Dzięki Eta również
9 kwi 21:34
bezendu:
Dla
Ety
9 kwi 21:35
Blue: A i informuję Was , że za kilka dni ruszam z rozszerzoną trygonometrią, więc pewnie Was trochę
pomęczę
9 kwi 21:35
Mila:
Przepraszam , Eto, za wpis, to nie dotyczy zadań, które rozwiązujesz.
To było dla Blue i dotyczy innego zadania.
Pozdrawiam.
9 kwi 21:55