| |AP| | ||
W trójkącie ABC dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie P. Wykaż, że | = | |
| |AC| |
| |BP| | ||
. Ja wpadłam tylko na takie coś, że ten podzielony kąt ma 2γ, czyli jak go | ||
| |BC| |
? Czy już coś
udowodniłam, wykazałam, bo mi się wydaje, że nie do końca
...
Pomożecie
Proszę Was
Niestety , trzeba inaczej.
To jest twierdzenie o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie.
Jest wiele dowodów tego twierdzenia.
Oto jeden z nich , dość prosty.
Stosunek pól trójkątów o równej wysokości równy jest stosunkowi długości ich podstaw⇔
| e | ||
U{PAPC}{PCPB= | , gdzie AP=e, BP=f | |
| f |
| 1 | ||
PΔAPC= | *b*|PC|*sinγ | |
| 2 |
| 1 | ||
PΔCPB= | *a*|PC|*sinγ | |
| 2 |
| b | ||||||||
= | ⇔ | ||||||||
| a |
| b | e | e | f | ||||
= | ⇔ | = | ⇔ | ||||
| a | f | b | a |
| |AP| | |BP| | ||
= | |||
| |AC| | |BC| |
| 1 | ||
PΔAPC= | e*h | |
| 2 |
| 1 | ||
PΔCPB= | f*h | |
| 2 |
| PΔAPC | e | ||
= | |||
| PΔCPB | f |
Chyba rzeczywiście prostszego sposobu
nie ma/
II sposób
Z tw. sinusow.
W ΔAPC:
| e | b | |||
(1) | = | |||
| sinγ | sinδ |
| f | a | ||
= | ⇔ | ||
| sinγ | sin(180−δ) |
| f | a | |||
(2) | = | |||
| sinγ | sinδ |
| e | b | ||
= | ⇔ | ||
| f | a |
| e | f | ||
= | |||
| b | a |
| e | f | e | f | |AR| | |BP| | ||||||
= | ⇔ | = | ⇔ | = | c.n.w. . ... ![]() | ||||||
| b | |CR| | b | |a | |AC| | |BC| |