prosze o pomoc!!
ania: napisz rownanie prostej rownoleglej i prostopadlej do prostej
a) y= 12x−1
b)4x−y+3=0
c)y=1
9 kwi 15:17
J:
| | 1 | |
a) y = −2x + b − rostopadła , y = |
| x + b − równoległa |
| | 2 | |
| | 1 | |
b) y = − |
| + b , y = 4x + b |
| | 4 | |
c) x = k , y = m
9 kwi 15:21
ania: a mozesz wytlumaczyc jak to zrobiles bo nie rozumiem
9 kwi 15:22
9 kwi 15:24
ania: sorki nie napisalam drugiej czesci zadania. tam jeszcze powinno byc' i przechodzacej przez pkt
p(−8,3) z gory przepraszam
9 kwi 15:25
Ktoś: A masz podane jakieś punkty należące do przykładów a i b ?
Wzór na funkcję liniową to y=ax + b
| | 1 | |
Jeżeli wezmę a) y1= |
| x−1 to: |
| | 2 | |
| | 1 | |
współczynnik kierunkowy a1= |
| , a 2 proste są równoległe gdy mają te same współczynniki |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
kierunkowe czyli a2= |
| a zatem wzór y2= |
| x+b |
| | 2 | | 2 | |
2 proste są prostopadłe gdy wzór : a1*a2=−1
a2=−2
y2=−2x + b
Bez podanych punktów przez Ciebie należących do funkcji liniowej nie wyznaczę "b" czyli
przecięcia z osia Oy.
Chyba, że masz tylko wymyślić, to wstaw w obu przypadkach obojętnie jaką liczbę
b) 4x −y+3=0
y=4x+3
I dalej robisz analogicznie jak wyżej.
c) dla y=1 równoległa : np. y=2, y =−5, y=8 itd.
a prostopadłe to np. x=1, x=−3 itd.
9 kwi 15:31
ania: te punkty to (−8,3) sorki
9 kwi 15:36