prawdopodobieństwo
hihotka: Trzech strzelców strzela niezależnie do tej samej tarczy. Każdy z nich trafia do celu z
prawdopodobieństwem równym 0,6. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że tarcza zostanie
dokładnie raz trafiona.
1 lis 23:34
AROB:

A − zdarzenie, że tarcz zostanie dokładnie raz trafiona
P(A) = 0,6 * 0,4 * 0,4 + 0,4 * 0,6 * 0,4 + 0,4 * 0,4 * 0,6 =
= 3 * 0,6 * 0,4
2 = 1,8 * 0,16 =
0,288
2 lis 00:09
Bogdan:
albo schematem Bernoulliego
1025:
p = 0,6 q = 0,4 n = 3 k = 1
| | | |
P3(k=1) = | 0,61*0,42 = 3*0,6*0,16 = 0,288 |
| | |
2 lis 00:15
AROB: Zgadza się,
Bogdanie, tylko już nie ma go w programie. A szkoda.
2 lis 00:19
Bogdan:
No właśnie, szkoda
2 lis 00:22