Styczne do okręgu
chiara: Z punktu A (6,3) poprowadzono styczne do okręgu x2+y2−6y=0
a)podaj równania stycznych
b)oblicz odległość punktów styczności
I teraz tak, wiem, że jest to okrąg o środku S(0,3) i ma promień r=3. Wyznaczyłam prostą
przechodzącą przez pkt A i wyszło y=ax−6a+3 i dałam, że odległość pkt (x, ax−6x+3) od pkt S
jest równa 3 tylko nie wiem co dalej, bo wyszło:
0= (a2+1)x2−12a2x+36a2−9 i wyliczyłam ponownie z tego deltę i co mam teraz dalej robić?
Bardzo proszę o pomoc.
9 kwi 11:20
MQ: Δ=0, bo szukasz punktu stycznego.
z tego warunku powinno wyjść r.kw. na a.
Z tego równania dostaniesz dwa rozwiązania na a.
9 kwi 11:31
chiara: Ok dziękuję
9 kwi 11:34
Rafał28:
Masz styczną postaci
k: y = ax + 3 − 6a
Postać ogólna to:
k: ax − y + 3 − 6a = 0
Wzór na odległość punktu od prostej(środka okręgu od stycznej).
1249
| | |6a| | |
d(S, k) = |
| = 3 |
| | √a2 + 1 | |
| | √3 | |
k2: y = − |
| x + 3 + 2√3 |
| | 3 | |
9 kwi 11:35