matematykaszkolna.pl
ehhh Nikt nie rozwiaze!: Pomóżcie mi z tym zadaniem, bo od 18 nikt nie potrafi tutaj mi go rozwiązać...... W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej ma długość 6. Kąt między przekątnymi dwóch sąsiednich ścian bocznych wychodzących z tego samego wierzchołka ma miarę 60stopni. Oblicz pole powierzchni graniastosłupa.
8 kwi 22:26
Tadeusz: ... chyba mylisz "formułę" tej strony. Nikt nie jest tu zobligowany do rozwiązywania ci zadań Pokaż co sam zrobiłeś ... próbowałeś ... Nawet rysunku nie zrobiłeś Psik ... psik ...
8 kwi 22:34
Nikt nie rozwiaze!: A czy ja mówię, że każę komuś to rozwiązać? Wyłącznie proszę o pomoc. A jeśli Ty nie masz ochoty jej udzielać to na co się spinasz...jeny.
8 kwi 22:37
jakubs: "bo od 18 nikt nie potrafi tutaj mi go rozwiązać......" Uwierz mi, że sporo osób potrafi. Odrobina chęci jakieś próby, rysunek czy cos...
8 kwi 22:38
Draghan: rysunekTak − mniej więcej − wygląda Twój graniastosłup. Zielona linia na ścianie bocznej ma długość 6. Po wykonaniu rysunku można zauważyć, że trójkąt, utworzony przez przekątne ścian bocznych, jest równoboczny (kąty 60 st.), co pociąga za sobą pewien fakt − graniastosłup ten jest sześcianem. Masz przekątną ściany bocznej sześcianu. Policzyć jego pole to pestka
8 kwi 22:39
J: Ja nie potrafię ... nie wiem jak inni.
8 kwi 22:39
Nikt nie rozwiaze!: rysunekKąt między przekątnymi dwóch sąsiednich ścian bocznych wychodzących z tego samego wierzchołka... nie wiem, czy to na pewno przekątne wychodzace z tego samego wierzchołka
8 kwi 22:41
Draghan: Hej, ludzie emotka Spokojnie emotka Niektórzy mają problem nawet ze sporządzeniem właściwego rysunku, ja sam ostatnio prosiłem o pomoc na forum (na moje nieszczęście − nie tym ), a okazało się, że przegapiłem mnożenie ułamków Luzik, nie trzeba się spinać emotka Miłego wieczoru życzę emotka
8 kwi 22:41
Nikt nie rozwiaze!: Do policzenia pola powierzchni szescianu potrzebuję długości boku a. Obliczę ten bok z trójkąta którego przeciwprostokątna ma miarę 6, bo jest rownoczesnie przekatna sciany bocznej, tylko, że....jak obliczyć do tego jedną z przyprostokątnych?
8 kwi 22:44
Draghan: Podpowiem jeszcze, że 6 to jednocześnie przekątna kwadratu emotka Wgl mam nadzieję, że sam dobrze zinterpretowałem treść zadania Ja się za mocno na matmie nie znam
8 kwi 22:47
Mila: rysunek Tu trzeba się wykazać cierpliwością. Ktoś zawsze ( na ogół) rozwiąże. d=6 ΔACB' jest równoramienny o kącie między ramionami 60o⇔że jest Δ równobocznym |AC|=6 p2=a2+a2 2a2=36 a2=18 a=18 a=32 WΔB'C'C: c2+a2=d2 c2=36−18 c=32 Pc=2*a2+4*a*c=2*18+4*32*32 Pc=36+36*2=36+72=108
8 kwi 22:49
Nikt nie rozwiaze!: czyli d=a2 emotka
8 kwi 22:49
Nikt nie rozwiaze!: Dziękuje Ci Mila, dzisiaj ratujesz mi życie!
8 kwi 22:50
Mila: Staraj się sam więcej pracować, aby były korzyści z pomocy.
8 kwi 22:51
Draghan: Czyli dobrze zinterpretowałem! emotka Fajnie wiedzieć emotka I ja Tobie dziękuję, Mila emotka
8 kwi 22:54
PW: Powiem tak: − Może i bym się postarał, ale jak widzę Twój prowokujący nick, to od razu omijam takie zadania. Skoro już wiesz ...
8 kwi 22:56
Mila: Witaj PW, też mnie irytują takie nicki, traktuję to jak lekceważenie.Też na ogół omijam. Myślę, że Nikt..., zmieni nicka od jutra i nam o tym napisze.
8 kwi 23:02
Filipo: Brzmi lepiej? Mimo tego, że za komputerem nadal siedzi ten sam człowiek...? Pozory mylą Panowie, chociaż ludzkość od zawsze się nimi kieruje.
8 kwi 23:05
Filipo: *I Panie.
8 kwi 23:06
PW: emotka
8 kwi 23:06
Draghan: Pozory, pozorami, ale pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz Później są tylko poprawki A ja mam jeszcze pytanie, ale niezwiązane z matematyką... Jeśli nie chcecie, nie odpowiadajcie, wiadomo emotka PW i Milo, kim jesteście tak na co dzień? emotka Wydajecie się być całkiem "fajnymi" ludźmi
8 kwi 23:11
PW: Pozory mylą (mówię o sobie) emotka
8 kwi 23:16
Draghan: Nie przesadzajmy emotka W końcu poświęcasz swój wolny czas, żeby pomóc innym emotka I wykazujesz się przy tym niezbędną cierpliwością emotka Nie możesz być aż taki niefajny Jesteś może nauczycielem? Czy studentem? Czy coś? Bo tłumaczysz zagadnienia bardzo dokładnie emotka
8 kwi 23:24
Mila: Jestem Polak mały!
8 kwi 23:34
Eta: emotka
Filipo: Nauczycielem raczej nie, bo zjechał metodę drzewek równo po bandzie i mówił o nauczycielach w 3 osobie.
5-latek: Nie zadzieraj z przewodniczacym wspolnoty mieszkaniowej emotka Witam PW emotka
8 kwi 23:36
Mila: Filip, rozwiązuj zadania. Zdajesz maturę? Kasztany mają juz liście.
8 kwi 23:36
Draghan: Metodę drzewek? ;__; Gdzie? ;__; Metoda drzewek jest spoko Oczywiście w wąskim zakresie zastosowań, bo jak masz dużo gałęzi, to można prędzej zgadnąć wynik, niż wyrysować dobre drzewo
8 kwi 23:37
Radek: Kasztany mają liście i co w związku z tym ?
8 kwi 23:42
Radek: Tzn, że już niczego się nie nauczę i te zadania co robię nic nie dadzą ?
8 kwi 23:43
5-latek: ja wlasnie wtedy zaczalen sie uczyc do matury emotka
8 kwi 23:44
Draghan: W związku z tym maturzyści (czyli np. ja ) mają liczyć zadania, a nie wdawać się w zbędne i jałowe dyskusje Taka metafora − "kasztany mają liście, a Wy zadania liczcie" Ech, odbija mi już Idę spać Dobranoc
Filipo: A no tutaj: https://matematykaszkolna.pl/forum/245120.html Rozwiązuje zadania. Zdaję maturę. Kasztany mają już liście − oczywiście, wiem o tym. Ale pamiętaj, że trawa rodzi zielone owoce.
Draghan: Dobra, kapituluję Imć mistrz PW podważył mój światopogląd I rzeczywiście − odpowiedziałbym coś w stylu "tak to się rozwiązuje" Teraz tylko iść i płakać. A co to za jabłuszka takie fajne są na forum? Niosą za sobą jakieś ukryte znaczenie?
8 kwi 23:54
5-latek: Niektore moga byc robaczywki emotka
9 kwi 00:09
Eta: emotka
9 kwi 00:12
5-latek: Witam Eta emotka emotka
9 kwi 00:13
Draghan: Aha Dobrze wiedzieć Miło się rozmawiało, ale późno już. Idę płakać nad drzewkami (czyżby jabłonki? ) ;__; Dobrej nocy emotka Do zobaczenia jutro emotka
9 kwi 00:14