Liczba dzielnikow
5-latek: Milu
Jeslli chodzi o to zadanie to jest to zadanie z 1 klasy liceum (z 1971 r ) ale to w sumie
niewazne z ktorego
Brzmi ono tak
Roloz na czynniki pierwsze nastepujace pary liczb ( te bez kwadratu pomine bo wiem
21 i 21
2 24 i 24
2 14i 2*14
2 i 9 i 2*9
2
W kazdym iloczynie pokresl wszystkie czynniki rowne 2
B) nnalezy do N jaka liczbe czynnikow rownych 2 otrzymamy po rozlozeniu na czynniki pierwsze
liczby n
2 i liczby 2n
2
W b cos kojarze ze to bedzie zalezalo czy n parzyste czy nieparzyste
Jesli mozesz to bardzo prosze napisz . dziekuje .
Zaraz sobie tez przepiszse do notatek to co napisalas o liczbie dzielnikow
8 kwi 21:24
8 kwi 21:35
5-latek: Tak
bezendu ja to ma zapisane w innym watku (napisala mi to
Mila
8 kwi 21:37
5-latek: Poza tym czesc
8 kwi 21:37
Maslanek: w B) dla liczby n2 na pewno parzystą ilość (0, 2, 4 ...), dla 2n2 nieparzystą
212=21*21, więc rozkład na czynniki zawiera te same czynniki co w 21, tyle, że podniesione do
kwadratu (wystepuje 2 razy więcej trójek, siódemek) itd.
8 kwi 21:37
bezendu: Cześć
8 kwi 21:46
5-latek: Dziekuje a to moglbys mi rozpisac z 14i 2*142
Bardzo bym prosil jesli moglbys to rozpisac w slupku
8 kwi 21:50
Mila:
No to całkiem inny problem, źle zrozumiałam.
21=3*7, brak czynnika 2 , to 212 po zapisaniu w postaci iloczynu czynników pierwszych też brak
2.
24=2*2*2*3 mamy 3 czynniki równe 2
242=2*2*2*2*2*2*3*3 mamy 3*2=6 czynnikow rownych 2
14=2*7 mamy jeden czynnik rowny 2
2*142=2*22*72=2*2*2*72 mamy (1+1*2)=3 czynniki rowne 2
B) chodzi o uogólnienie
n∊N
n=2k*p, k∊{0,1,2..}, gdzie p liczba nieparzysta
n ma k czynników równych 2
n2 ma k*2 czynników równych 2
2*n2 ma 1+k*2 czynników równych 2.
Na konkrecie.
Liczba dzielników liczby naturalnej a.
a= 23*34*52
Każdy dzielnik liczby a jest postaci:
2k*3m*5n, gdzie k∊{0,1,2,3}, m∊{0,1,2,3,4}, n∊{0,1,2}
Liczba dzielników liczby a jest równa liczbie ciągów {k,m,n}⇔
liczba dzielników=liczbie ciągów=4*5*3=60
8 kwi 21:50
5-latek: Milu

dziekuje CI bardzo za poswiecony czas i dokladne wytlumaczenie.
Zaraz to sobie przepisuje do notatek i bede analizowal

Jeszce raz koledze
Maslankowi rowniez dziekuje
8 kwi 21:55
Mila:
Miło mi , że mogłam pomóc wspaniałemu koledze.
8 kwi 21:59
5-latek:
8 kwi 22:00