Proszę o pomoc.
Adam. ;): Witam, zwracam się z prośbą o rozwiązanie następującego równania:
8 kwi 20:20
Mila:
Mnozymy obie strony równania przez 6 i otrzymujemy:
12x−2*(3x+1)=12+3*(5−4x) dalej potrafisz?
8 kwi 20:22
Adam. ;): Mogę prosić o rozwiązanie całego przykładu ?
8 kwi 20:24
J: To zadanie było dzisiaj...
8 kwi 20:24
5-latek: TO jest bardzo proste
Jest to rownanie wymierne ale w mianowniku nie masz wyrazenia ze zmienna x wiec dziedziny nie
wyznaczasz . dziedzina tu jest zbior liczb R
Otoz dzialania na wyrazeniach wymiernych sa takie same jak na ulamkach
Aby dodac (odjac od siebie dwa ulamki sprowadzamy je do wspolnego mianownika
Tutaj zauwaz ze bedzie wspolnym mianownikiem 6
Wiec teraz kazdy skladnik tego ronania nalezy pomnozyc przez 6
zaczne CI
| | 3x+1 | | 5−4x | |
6*2x−6* |
| = 6*2+6* |
| |
| | 3 | | 2 | |
dalej sam
8 kwi 20:26
Adam. ;): Wiem, ale jakoś mi nie wychodzi
8 kwi 20:26
8 kwi 20:29
5-latek: Nie ma ze jakos nie wychodzi
Pisz jak liczysz .
Mila juz CI napisala
czy nie umiesz pomozyc liczbe przez nawias ?
Wiec nie ma ze boli pisac − jesli bedzie zle to sie porawi
8 kwi 20:31
Mila:
12x−2*(3x+1)=12+3*(5−4x)
12x−6x−2=12+15−12x redukcja po obu stronach
6x−2=27−12x /+12x
18x−2=27 /+2
18x=29 /:18
To proste równanie, dlaczego Ci nie wychodzi?
8 kwi 20:33
Adam. ;): Mhmm... po prostu wdał mi się mały błąd, ale teraz wszystko jasne, dziękuje wszystkim za
odpowiedzi
8 kwi 20:40
Mila:
8 kwi 22:07