równanie
Adam555: Rozwiąż równanie
8 kwi 19:37
J: Rozwiąż w przedziałach; ( −∞,−1) <−1,) i założenie: x ≠ − 2
8 kwi 19:41
Hajtowy:
Dla x ∊ <−1 ; +oo)
5x+11=(x+2)(x+7)
i dokończ
Dla x ∊ (−oo; −1)
5x+11=(x+2)(−x−5)
dokończ
8 kwi 19:43
Adam555: dobra, skoro nie da sie szybciej.
8 kwi 19:44
Adam555: a jak to?
8 kwi 19:44
Hajtowy: Tu bedziesz miał kilka przypadków

x ∊ (−oo;−1)
x ∊ <−1;0)
x ∊ <0;+oo)
8 kwi 19:45
J: tylko dla x = 0
8 kwi 19:45
J: Hajtowy ... pomyśl
8 kwi 19:46
5-latek: ZEby robic szybciej to trzeba najpierw porobic takie przyklady wolniej
Znasz wzory na wlasnosci wartosci bezwzglednej czy tylko oczekujesz rozwiazan ?
| | |a| | | |a| | |
np ta wlasnosc |−x|= |x| albo | |
| |= |
| |
| | b| | | |b| | |
8 kwi 19:49
Adam555: taak, znam. ja to wszystko umiem tylko teraz przypominam przed sprawdzianem, troche zapomnialem
8 kwi 19:50
J: "5 − latek" .... i Ty się też złapałeś
8 kwi 19:51
5-latek: czesc
J
Powiem CI ze pewnie teraz bym sie zlapal .
Chcialem mu tylko pokazac wlasnosci . Przykladu dokladnie nie analizowalem (niedawno wstalem
8 kwi 19:55
J: Gołym okiem widać,że równanie jest spełnione tylko dla x = 0
8 kwi 19:57
5-latek: Teraz jak patrze to tak

Natomiast mam do Ciebie inna prosbe .
czasami mam klopoty z prostymi zadaniami (ale to innna sprawa nie tutaj do opisywania .
Jesli mozesz to rozpisz mi to n nalezy do N jaka liczbe czynnikow rowna 2 otrzymamy po
rozlozeniu na czynniki pierwsze liczby n
2 i 2n
2
i drugie 21i 21
2 , takze 14 i 2*14
2 9i 2*9
2
Z gory dziekuje
8 kwi 20:02
J: Nie siedzę w tym ... musiałbym "głowkować" ... a szczerze, nie bardzo mi się chce,ale jak Ci
zależy, to na pewno ktoś Ci to zrobi
8 kwi 20:16
5-latek: OK

wiesz te bez kwadratu to nie jest problem .
Zapytam moze
Mile bo widze ze jest na forum
dziekuje za odzew
8 kwi 20:19
Mila:
Witaj, już Cię w innym miejscu witałam, ale nie zauważyłeś. Zdrowy już?
Czy chodzi o liczbę dzielników naturalnych?
21=3*7 liczbę dzielników liczysz tak:możesz zpisać najpierw 21= 21*71
(1+1)*(1+1)=4 liczba dzielników.
212=(3*7)2=32*72
Liczba dzielnikow naturalnych:
(2+1)*(2+1)=3*3=9
14=2*7 liczba dzielników − 2*2=4
2*142=2*(2*7)2=2*22*72=23*72
liczba dzielników 4*3=12
Czy podać Ci teorię kobinatoryczną?
8 kwi 20:42
Barry: Jeśli mam wykazac ,ze ciąg an jest arytmetyczny to licze a
n+1−a
n i ma wyjść const
8 kwi 20:46
5-latek: ma wyjsc stala
8 kwi 20:47
Barry: hmm a jeśli wychodzi : −2n−1 ?
8 kwi 20:50
5-latek: Jesli mozesz to bardzo bym prosil .

dzisiaj bylem u lekarza i na razie moze byc (nie ma tragedii tak powiedzial
Tylko z eza rok trzeba bedzie powtorzyc badanie
8 kwi 20:51
J: To nie jest stała, wartość zależy od n
8 kwi 20:51
5-latek: jesli masz wykazac ze jest to ciag arytmetyczny to po odjeciu nie moze byc w wyniku n
Masz tak an+1=an+r wiec r=an+1−an a wieny ze roznica w ciagu arytmetycznym musi
byc jaks liczba −niezalezna od n
natomiast inna sprawa jest gdy badasz nonotonicznosc tego ciagu
Podaj moze przyklad
8 kwi 20:57
Mila:
5− latek, załóż wątek − liczba dzielników,− bo przeszkadzamy Barremu i
Adamowi.
8 kwi 21:13
Barry: już mam ,ale dzięki za wytłumaczenie
8 kwi 21:14