;*
jaaa: oblicz sume ktorej skladniki sa kolejnymi wyrazami ciagu arytm. − 18 −15 −12.. +15 +18
8 kwi 17:50
J:
| | 18 − 18 | |
Nie interesuje nas ilość wyrazów , bo a1 + an = 0, zatem Sn = |
| *n = 0 |
| | 2 | |
8 kwi 18:12
Janek191:
Mamy
a1 = − 18
r = 3
an = a1 + ( n −1)*r = − 18 + ( n −1)*3 = − 18 + 3 n − 3 = 3 n − 21 = 18
więc 3 n = 39
n = 13
czyli
S13 = 0,5*( a1 + a13)*13 = 0,5*( − 18 + 18)*13 = 0
8 kwi 18:12
J: I po co tyle fatygi ?
8 kwi 18:14
Janek191:
To tak z rozpędu

Będzie wiedział jak się liczy a
n .
9 kwi 07:45
J: To racja ... trening czyni mistrzem
9 kwi 08:19
5-latek: Witam Panow

Tylko zeby autor jeszcze spojrzal i chcial sie nauczyc
9 kwi 08:32
J: Witam Pana
9 kwi 08:34
9 kwi 08:43
9 kwi 08:43
J: Fakt ... tamten nie wszedł
9 kwi 08:44