Analityczna -trojkat
jakubs: Narysuj wykres funkcji, która każdej wartości m, dla której istnieje trójkąt o wierzchołkach A
= (m, 2), B = (0, 3) i C = (5, m−3), przyporządkowuje pole tego trójkąta. Dla jakich wartości
m pole trójkąta ABC jest równe 2?
Zauważyłem tyle, że trójkąt nie będzie istniał dla m=5, bo wtedy A=C.
Dalej nie wiem co robić.
8 kwi 16:45
zawodus: Kiedy jeszcze trójkąt może nie istnieć?
8 kwi 16:52
jakubs: Kiedy te punkty będą współliniowe, ale nie mogę ogarnąć jak to wyznaczyć.
8 kwi 16:53
8 kwi 17:28
jakubs: Mila dziękuję

Już wszystko ogarnąłem i zadanko zrobione.
8 kwi 17:59
Mila:
8 kwi 18:00