Mam tu pewne zadanie ktore zostało juz rozwiązane ale mam co do niego pytanie:
Oto one : https://matematykaszkolna.pl/forum/213465.html
Czyli wg. tego rozwiazania iloczyn liczb xy przyjmuje wartosc najmniejsza dla odciętej− czyli
osi X
Czyli dla wierzchołka p=1 = mw = 1
I tu moje pytanie , bo znalazlem te same zadanie tylko jeszcze troszke inaczej zrobione:
http://www.zadania.info/d1/1698886
| 4−√2 | ||
Dlaczego w wyzej wymienionym zadaniu odpowiedzia jest m= | , skoro wartosc | |
| 2 |
| 4 + √2 | ||
Ustalili dziedzinę : m ∊ [U{4 − √2}[2} ; | ] − dla takiego m układ równań ma | |
| 2 |
| 3 | ||
xy = | m2 −3m + 2 | |
| 2 |
| 3 | ||
mw = 1 nie należy do dziedziny, a skoro dla m > 1 funkcja | m2 −3m + 2 rośnie to | |
| 2 |
| 3 | ||
Nie rozumiem jak powstało równanie x2−(2m−1)x+( | m2 − 3m +2) = 0 | |
| 2 |
| 3 | ||
x2 − (2m−1)x + ( | m2 − 3m +2) = 0 | |
| 2 |
| 3 | ||
x*y = | m2 −3m +2 | |
| 2 |
| 3 | ||
x*y = | m2 −3m +2 | |
| 2 |
| 3 | ||
x(2m − 1− x) = | m2 −3m +2 | |
| 2 |
| 3 | ||
x(2m − 1) − x2 = | m2 −3m +2 | |
| 2 |
| 3 | ||
x2 − (2m − 1)x + | m2 −3m +2 = 0 | |
| 2 |