Wyrażenia algebraiczne
DeDee: Dla jakich wartości parametru m∊R iloczyn liczb rzeczywistych x,y spełniającch układ równań
przyjmuje wartość najmniejszą?
x+y=2m−1
x2+y2=m2+2m−3
4 paź 09:22
ZKS:
{x + y = 2m − 1
{x
2 + y
2 = m
2 + 2m − 3 ⇒ (x + y)
2 − 2xy = m
2 + 2m − 3
(2m − 1)
2 − 2xy = m
2 + 2m − 3
2xy = 4m
2 − 4m + 1 − m
2 − 2m + 3
2xy = 3m
2 − 6m + 4
Iloczyn liczb x i y przyjmuje wartość najmniejszą dla odciętej wierzchołka funkcji
Dla parametru m = 1 wartość iloczynu liczb x oraz y będzie najmniejsza.
4 paź 11:01
Tadeusz:
niestety ....ale nie −:(
Dla m=1 układ równań nie ma rozwiązania
8 kwi 16:19
ZKS:
Racja ale mogę na swoją obronę napisać że ja nigdzie nie napisałem że dla m = 1 ten układ ma
rozwiązanie a tylko że wartość xy będzie najmniejsza.
8 kwi 16:24
Tadeusz:
... nie będzie wartości xy ... jako, że układ nie ma wtedy rozwiązań −
8 kwi 16:26
ZKS:
Dlaczego xy nie ma wartości?
| | 3 | |
xy = |
| m2 − 3m + 2 najmniejszą wartość ma dla mw = 1 tylko że dla m = 1 ten układ |
| | 2 | |
| | 3 | |
nie ma rozwiązań ale wartość xy jest i wynosi |
| m2 − 3m + 2 dla m które spełniają ten |
| | 2 | |
układ równań.
8 kwi 16:31
ZKS:
Przykładowo dla m = 2 mamy rozwiązanie x = 1 ∧ y = 2 lub odwrotnie i wtedy wartość xy = 2.
8 kwi 16:33