f.liniowa
Ania: Mam problem z tym zadaniem bo mi nie wiem czy dobrze zrobiłam :
Napisz równanie prostej przechodzącej przez puknkty :A(−1,4) B(5,2)
ja zrobiłam tak:
4=a*(−1)+b
2=a*5+b
4=a+b//:(−1)
2=5a+b
−4=−a−b
2=5a+b
________
2=−4a//:4
a=2
1a+b
a=2
1=a+b
a=2
1=2+b
a=2
b=3
y=2x+3
8 kwi 14:02
J: Nie licząc ... na pewno żle, punkty A i B nie należą do prostej y = 2x +3
8 kwi 14:04
Ania: A możesz powiedziec jak ty byś to zrobił?
8 kwi 14:06
J: Już w trzeciej linijce jest błąd .. ma być: 4 = − a + b
8 kwi 14:08
8 kwi 14:09
Ania: ok,dzięki
8 kwi 14:10
Domel: Tak jak ty robisz też jest dobrze tylko musisz być staranna:
| ⎧ | 4 = a*(−1) + b | |
| ⎩ | 2 = a*5 + b |
|
| ⎧ | a = b − 4 | |
| ⎩ | 2 = 5*(b − 4) + b |
|
| | 2 | |
2 = 5b − 20 + b => 6b = 22 => b = 3 |
| |
| | 3 | |
| | 2 | | 1 | |
a = b − 4 = 3 |
| − 4 = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
8 kwi 14:36