Określ monotoniczność tego ciągu i oblicz jego granice.
Paula: Czy wie ktoś jak mam określić monotoniczność i jak naszkicować wykres?
Jestem kompletnie zielona z tego wszystkiego (matematyka to czarna magia...)
Pewnie bym sobie poradziła, ale trzeba to oddać do czwartku, a ja niestety chodzę do pracy i
nie ma kiedy to zrobić..
Proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuje.
Zadanie:
Naszkicuj wykres ciągów an=1/2n−1 ,dla n≤ 4.
Określ monotoniczność tego ciągu i oblicz jego granice.
Bo kolega z tego forum, pomógł mi obliczyć to, ale niestety nie wiem jak mam zrobić resztę...
8 kwi 09:10
zawodus: monotoniczność ciągu:
badasz różnicę an+1−an
8 kwi 09:16
J: Jaki jest wyraz an ?
8 kwi 09:28
J: Oblicz cztery pierwsze wyrazy ciągu i narysuj cztery punkty w układzie współrzędnych dla n =1 ,
n=2 ..do n =4
8 kwi 09:43
8 kwi 09:46
J: Cześć

Tylko widzę,że problemem jest wykresem.
8 kwi 09:47
5-latek: No to jesli problem wielki zazanaczyc te punkty A B C D na wykresie to ja juz sie poddaje
8 kwi 09:50
Paula: Zrobiłam przecież ; p
8 kwi 10:07