Określ monotoniczność tego ciągu i oblicz jego granice
Paula: Naszkicuj wykres ciągów an=1/2n−1 ,dla n≤ 4.
Określ monotoniczność tego ciągu i oblicz jego granice.
6 kwi 18:42
J: Podstawiaj za n = 1, 2, 3 , 4 .... licz i rysuj.
6 kwi 18:51
Janek191:
| | 1 | |
a1 = |
| = 1 A = ( 1; 1) |
| | 2*1 − 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a2 = |
| = |
| B = ( 2; |
| ) |
| | 2*2 − 1 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3 = |
| = |
| C = ( 3; |
| ) |
| | 2*3 − 1 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a4 = |
| = |
| D = ( 4; |
| ) |
| | 2*4 − 1 | | 7 | | 7 | |
Nie wiem czy dobrze odczytałem a
n ?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| czy an = |
| n − 1 , a może an = |
| − 1 ? |
| | 2 n − 1 | | 2 | | 2n | |
6 kwi 18:51
Paula: To pierwsze.
8 kwi 08:58
Paula: Dziękuje Janek191. Zrobiłeś mi wszystkie zadania.. Dziękuje za wysiłek.
8 kwi 09:06
Janek191:
| | 1 | |
Wykres ciągu an = |
| składa się z punktów: A, B, C i D. |
| | 2 n − 1 | |
Ten ciąg jest malejący.
Bo a
n + 1 − a
n < 0 sprawdź
| | 1 | | 1 | |
an +1 = |
| = |
| |
| | 2(n + 1) − 1 | | 2n + 1 | |
Granica ciągu
lim a
n = 0
n→
∞
8 kwi 09:22
Paula: Dziękuje Ci bardzo! : )
8 kwi 09:37
5-latek: Czy granice ciagu sa w programie liceum teraz ?
jesli nie to prosze wybaczyc ale takie rzeczy to sa za trudne dla studentki ?
8 kwi 09:43
Paula: Mam profil rozszerzony. Tak są w programie:
−ciąg liczbowy,
−ciąg arytmetyczny,
−ciąg geometryczny,
−szereg geometryczny,
−granica ciągu,
−ciągi zbieżne
Ja nie umiem tego zbytnio, ale jak teraz przysiadłam i próbowałam sama zrobić wychodziło mi tak
samo.
8 kwi 10:01
Paula: Studentka, już prawie...
8 kwi 10:02
J: To teraz narysuj wykres.
8 kwi 10:02
Paula: Narysowałam już.
8 kwi 10:03
Paula: Ja nie umiem zbytnio pojąć tych ciągów, a reszta jest ok. Nie umiem pojąć bo robimy to od
wczoraj...
8 kwi 10:04
5-latek: czyli nie bylo trudne
8 kwi 10:05
Paula: Nie. Tylko człowiek nie wyspany i zaraz musi wychodzić do pracy i chory... Tak to jest,
spowolnione myślenie. Sądzę, że zrobiłabym to sama, ale nie dałabym rady, skoro siedzę do
późna w pracy, a trzeba to oddać do czwartku.
8 kwi 10:06
8 kwi 10:07
Paula: Wiem siedziałam już przed chwilką tam i patrzałam, ale mówię nie mam zbyt czasu.. Bo zbieram
się do pracy..
8 kwi 10:08
5-latek: Powiem CI ze ja Cie rozumie bo tez pracuje i tez akuratnie jestem chory .
Ale jak to opanujesz co w linku to nie powinno byc duzych problemow .
Powodzenia
8 kwi 10:11
wredulus_pospolitus:
Prawie studentko ... to jak ciągów nie pojmujesz (zbytnio) to lepiej nie wybieraj się na studia
na politechnice (mówię o 'top 5') czy też finansowe kierunki ... tam Ciebie matematyka zje na
śniadanie.
8 kwi 10:11
Paula: Wiem, wiem.. Widziałam jest tam fajnie wytłumaczone.
No tak, znajdę czas po pracy to usiądę, o ile skończę szybko...
8 kwi 10:12
Paula: Nie idę na "matematykę".
8 kwi 10:12
wredulus_pospolitus:
I nie pisze tego by Ci jakoś dopiec ... po prostu − ostrzegam.
8 kwi 10:12
wredulus_pospolitus:
Nie rozumiesz ... na KAŻDYM kierunku politechnicznym masz matematykę ... na każdym kierunku
finansowym (zarządzanie także się wlicza) masz matematykę.
8 kwi 10:13
wredulus_pospolitus:
Baaa ... na części kierunków humanistycznych masz matematykę
8 kwi 10:13
Paula: Z resztą jak już widzisz, prowadzę konferencję z kolegą "5−latek", gdybyś nie zauważył/a..
Jestem od wczoraj "wyłączona", chodzę do pracy, do szkoły, jestem bardzo chora i nie wiem o co
chodzi, i to tylko ciągi, bo mam je od niedzieli, jak sobie przysiądę, to wystarczy chwila i
będę już wiedzieć.
8 kwi 10:14
Paula: A czy ktoś mówi, że idę na tego typu, co akurat Ty mówisz? Z resztą, mam czas na zastanowienie
się.
8 kwi 10:15
Paula: "Nie ucz ojca dzieci robić"... Uczę się dodatkowo na kierunku (ekonomicznym), mówię, po raz
enty, że tylko ciągów nie pojęłam, ponieważ BRAK CZASU.
8 kwi 10:16
Paula: A teraz proszę mi wybaczyć, ale odchodzę od monitora, bo muszę uciekać, śpieszę się do pracy.
8 kwi 10:17
5-latek: Paula akuratnie kolega
wreduluspospolitus Witaj

moze Cie duzo nauczyc

Powiem nawet ze wiecej niz ja .
wiec badz dla niego milsza OK?
8 kwi 10:19
Paula: Jestem miła dla niego. Tylko mówię, że nie potrafię "ciągów", resztę wiem, potrafię.
Niestety nie mam czasu, by być ze wszystkim na bieżąco, mam dużo na głowie...
Z pewnością, już więcej nie pojawię się tu na forum, bo tylko tego nie umiem, a reszta jest
łatwa.
A tu zrobiło to, że "ciągi" mam od niedzieli, w tygodniu, jestem w pracy i nie miałam czasu, by
przysiąść i sama sobie to zrobić i wytłumaczyć na "chłopski rozum". Jestem miła dla każdego,
może wydaje się Wam inaczej, bo nie wstawiam minek typu: : ), ; p, ; D.
Ale jestem miła, a teraz naprawdę uciekam.
Miłego dnia!
8 kwi 10:23