Układy równań./
Mateusz: Rozwiąż układ równań
x2+ (y−1)2=10
y=x+1
7 kwi 20:25
Marcin: Masz y podany na tacy. Wstaw do pierwszego równania.
7 kwi 20:29
bezendu:
x2+x2=10
2x2=10
x2=5
x=√5 lub x=−√5
y1=√5+1
y2=−√5+1
7 kwi 20:29
Man: Z równania y=x+1 podstawiasz do drugiego równania
x2 + (y − 1)2 = 10
x2 + ((x + 1) − 1)2 = 10
x2 + (x + 1 − 1)2 = 10
x2 + x2 = 10
2x2 = 10
x2 = 5
x = √5 lub x=−√5
Dla x = √5 mamy y = x + 1 = √5 + 1
Dla x = −√5 mamy y = x + 1 = −√5 + 1
7 kwi 20:30
bezendu:
Spóźniłeś się
7 kwi 20:30
Marcin:
7 kwi 20:31
Mateusz: A jak to z interpretować geometrycznie ?
7 kwi 20:37
bezendu:
Okrąg i prosta
7 kwi 20:48
Toskan:
Pierwsze równanie to równanie okręgu.
1468
Drugie równanie to równanie funkcji liniowej:
41
Narysuj równanie okręgu i wykres funkcji liniowej w tym samym układzie współrzędnych a punkty
wspólne okręgu i prostej to rozwiązanie układu.
7 kwi 20:49