wielomiany
błagam: Bardzo proszę o pomoc.
1. x
3−4x+3
2. x
3+2x
2−3
3. x
3−4x
2+5x−2
4. 6x
3−2x
2−9x+3
5. 4x
3−x
2−4x+1
6. 2x
4−3x
3−2x
2+3x
Próbowałam to rozwiązać na różne sposoby. To ważne

prosiłabym o pomoc z wytłumaczeniem.
Jakby ktoś którekolwiek rozwiązał byłabym ogromnie wdzięczna.
6 kwi 22:51
ja: a co chcesz rozwiązać?
6 kwi 22:54
błagam: rownania wielomianowe i rozklad
6 kwi 22:55
Piotr:
nie widze rownania, nierownosci czy tez polecenia zeby rozlozyc wielomiany.
6 kwi 22:56
Piotr:
rownanie jak sama nazwa wskazuje posiada znak =
6 kwi 22:57
6 kwi 22:58
6 kwi 22:58
błagam: no tak, to bedzie sam rozklad. cwiczylam juz i tego nie umiem rozwiazac
6 kwi 22:59
Piotr:
np 1. x3−3x−x+3=0
x2(x−3)−1(x−3)=0
dokoncz
6 kwi 23:02
pigor: ..., dlaczego tak późno, np.
6) 2x
4−3x
3−2x
2+3x= x 2x
3−3x
2−2x+3)= x [x
2(2x−3)−1(2x−3)]=
= x (2x−3)(x
2−1)=
x (2x−3)(x−1)(x+1)=
2x(x(x−32)(x−1)(x+1) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4) 6x
3−2x
2−9x+3= 2x
2(3x−1)−3(3x−1)=
(3x−1)(2x2−3) =
= 3(x−
13)* 2(x
2−1,5)=
6(x−13)(x−√1,5)(x+√1,5) . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6 kwi 23:04
ja: 2)
x3−x2 +3x2−3=x2(x−1)+3(x2−1)=..
6 kwi 23:05
błagam: Piotr, nie wiem jak mogłeś wyciągnąć x2 z 3x
6 kwi 23:07
Piotr:
ja tez nie

podziel przez (x−1)
6 kwi 23:11
ja: Pomylił sie więc popraw!
6 kwi 23:11
błagam: ja
uczyłam się innym sposobem zupełnie
x3−x2 + 3x2−3
z pierwszej pary wyciągam x2
x2 (x−1) . . . . (x−1)
a w kropki wstawić liczbę, która da 3x2−3
6 kwi 23:12
Piotr:
nie zawsze tak sie da
6 kwi 23:13
ICSP: 3x2 − 3 = (3x + 3)(x−1)
6 kwi 23:13
ja: x2(x−1)+3(x2−1)=x2(x−1)+3(x+1)(x−1)=..
6 kwi 23:13
błagam: omg, dobrze wiedzieć, że nie zawsze

dziękuję
6 kwi 23:16
błagam: a potem x2+3 ze wzoru?
6 kwi 23:18
błagam: nie bo się nie da
6 kwi 23:18
błagam: albo (x+√3)2 i dalej ze wzoru
6 kwi 23:19
Piotr:
ja nie mam pojecia o co Ci chodzi..
6 kwi 23:20
6 kwi 23:24
błagam: nieważne, ja sama się pogubiłam
6 kwi 23:24
błagam: teraz mniej więcej rozumiem
6 kwi 23:26
Piotr:
ale w tym przykladzie przeciez nie zostanie x2 + 3
(x−1)(x2+3x+3) = 0
6 kwi 23:27
błagam: Dziękuję wam wszystkim.
6 kwi 23:30
ja: Tak na przyszłośc. Wam!
6 kwi 23:46