wykaż
darek: wykaż że jeśli
x2+y2=2 i x+y=1 , to xy=−1/2
jak to zrobić? jakim sposobem?
6 kwi 20:15
ICSP: | | (x+y)2 − (x2 + y2) | |
xy = |
| = ... |
| | 2 | |
Wystarczy podstawić
6 kwi 20:16
darek: ale jest jakis wzor na to czy cos? bo nie rozumiem zabardzo tego co wyzej napisales
6 kwi 20:18
ICSP: Znasz wzór na kwadrat sumy liczb x oraz y ?
6 kwi 20:19
darek: nie : D
6 kwi 20:20
darek: aha , ten znam
6 kwi 20:20
darek: znam , znam
6 kwi 20:21
6 kwi 20:22
darek: ja rozumiem wzory skrocnego mnozenia i to wszystko tyle że nie potrafie tego podstawic w takim
przykladzie , w zyciu bym tak teog nie podstawil jak Ty to zrobiles
6 kwi 20:24
marta:
x+y=1
| | 1 | |
x2+y2=(x+y)2−2xy=2 ⇒ 1−2xy=2 ⇒ xy= − |
| |
| | 2 | |
6 kwi 20:25
darek: dobra walic to w sumie , jestem na tyle tempy ze tego nie ogarne :<
6 kwi 20:27
Marcin: Sposobu marty też nie rozumiesz?
6 kwi 20:28
ICSP: nie ma co ogarniać

(x+y)
2 = x
2 + y
2 + 2xy
2xy = (x+y)
2 − (x
2 + y
2)
| | (x+y)2 − (x2 + y2) | | 12 − 2 | | 1 | |
xy = |
| = |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 kwi 20:29
marta:
(x+y)2=x2+2xy+y2 ⇒ x2+y2= (x+y)2−2xy
6 kwi 20:29
darek: no a takie coś np. wykaz ze jesli x2+y2=7 oraz xy=1 i x<0 to x+y = −3
6 kwi 20:30
marta:
@
ICSP mój sposób prostszy

nie tak "udziwniony" jak Twój
6 kwi 20:31
Kaja: (x+y)2=x2+2xy+y2
(x+y)2=7+2*1
(x+y)2=9
x+y=3 lub x+y=−3 skoro x<0 i xy=1 to y<0
zatem x+y=3 odpada (suma dwóch liczb ujemnych jest ujemna), zatem x+y=−3
6 kwi 20:33
marta:
Podobnie:
x2+y2=(x+y)2−2xy =7 ⇒(x+y)2−2=7 ⇒ (x+y)2=9 ⇒ x+y=3 v x+y= −3
wybierz właściwą odpowiedź , jeżeli x,y<0
6 kwi 20:34