???
Damo93: Narysuj wykres funkcji, która każdej wartości m, dla której istnieje trójkąt o wierzchołkach
A=(m,2) B=(0,3) C=(5,m − 3) , przyporządkowuje pole tego trójkąta. Dla jakich wartości m pole
trójkąta ABC jest równe 2.
| | 1 | |
1. korzystam z wzoru na pole trójkąta : P = |
| I (Xb−Xa)(Yc−Ya) − (Yb − Ya)(Xc − Xa) I |
| | 2 | |
więc :
teraz z Δ wiem że dla me ∊ <2,4> wartość ≥0 a dla m ∊(−
∞, 2) v (4, +
∞) < 0
i co dalej teraz mam rysować te wykresy :
| | 1 | | 5 | |
f(m) = − |
| m2 + 3m − |
| dla m ∊ <2,4> |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 5 | |
f(m) = |
| m2 − 3m + |
| dla m ∊ (−∞,2) v (4, +∞) |
| | 2 | | 2 | |
Coś nie bardzo mi się to podoba, chyb coś pokręciłem
6 kwi 19:58
bezendu:

m=3 lub m−3−2
√2 lub m=3+
√2
| | 1 | |
Ja robię to ze wzoru na pole tego z tablic z i mam wykres f(m)= |
| |m2−6m+5| |
| | 2 | |
6 kwi 20:01
Godzio:
m2 − 6m + 5
m = 5 i m = 1
Ale tak się zastanawiam, nie musimy dorzucić warunków:
a + b > c
a + c > b
b + c > a
?
6 kwi 20:03
Damo93: ok, czyli ogólnie dobrze myślałem

dzięki.
6 kwi 20:05
bezendu:

Trzeba, a ja zpomniałem
6 kwi 20:06
Damo93: Godzio: wydaje mi się że to już się samo z tego pola wyklucza
6 kwi 20:06
Godzio:
I to znaczy, że dla każdego m istnieje trójkąt? Coś mi się wierzyć nie chce
6 kwi 20:08
6 kwi 20:15