Dany jest ciąg arytmetyczny
Paula: Dany jest ciąg arytmetyczny 5,9,13,17,21,... . Ile porządkowych wyrazów tego ciągu należy
wziąć, aby ich suma była równa 10 877?
6 kwi 18:43
fey: nie spamuj, zrob sama
6 kwi 18:43
6 kwi 18:45
Paula: Nie potrafię "fey", a to forum jest od tego, by pytać, więc nie udzielaj się, bo z pewnością
sam nie wiesz!
6 kwi 18:50
Janek191:
a
1 = 5
r = 4
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 5 + ( n −1)*4 = 5 + 4 n − 4 = 4 n + 1
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 0,5*(5 + 4n + 1)*n = (2n + 3)*n = 10 877
więc
2 n
2 + 3 n − 10 877 = 0
Δ = 9 − 4*2*( −10 877) = 9 + 87 016 = 87 025
√Δ =295
zatem
| | − 3 + 295 | | 292 | |
n = |
| = |
| = 73 |
| | 4 | | 4 | |
Odp. Trzeba dodać 73 początkowe wyrazy tego ciągu.
==========================================
6 kwi 19:03
Paula: Dziękuje Janek191
8 kwi 08:57