matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dany jest ciąg arytmetyczny...
Paula:
Dany jest ciąg arytmetyczny 5,9,13,17,21,... . Ile porządkowych wyrazów tego ciągu należy wziąć, aby ich suma była równa 10 877?
6 kwi 18:08
J:
2a
1
+ (n−1)r
a
1
= 5 , r = 4 , 10 877 =
*n
2
6 kwi 18:10