| 7 | ||
(an)należy dodać, aby suma tych wyrazów była równa 106 | ||
| 8 |
| 7 | ||
Sn=106 | ||
| 8 |
| 1 | ||
q2= | ||
| 4 |
| 1 | 1 | |||
q= | lub q=− | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
tylko dla q= | ciąg geom. nie jest ciągiem monotonicznym. | |
| 2 |
| |||||||||||
Sn=−160 | |||||||||||
|
| 1 | ||
Sn=−160(2−2( | )n) | |
| 2 |
| 1 | 7 | |||
160(2( | )n−2)=106 | |||
| 2 | 8 |
| 1 | 855 | |||
320(( | )n−1)= | |||
| 2 | 8 |
| 1 | 855 | |||
( | )n−1= | |||
| 2 | 2560 |
| 1 | 3415 | |||
( | )n= | |||
| 2 | 2560 |
| 1 | ||
Powinno mi się to sprowadzic do | .. no ale cóż, gdzieś zrobiłem błąd, mógłby ktoś to | |
| 2 |
| 1 | ||
Dla q=− | nie jest ciągiem monotonicznym. ( policz kilka wyrazów) | |
| 2 |
https://matematykaszkolna.pl/forum/245365.html