W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym poprowadzono płaszczyznę π wyznaczoną przez wysokość
dolnej podstawy i ten z wierzchołków górnej podstawy, że płaszczyzna π z płaszczyzną podstawy
graniastosłupa tworzy kąt o mierze α≠90. Pole przekroju graniastosłupa wyznaczonego przez
płaszczyznę π jest równe S. Oblicz objętość graniastosłupa.
Pprzekroju=S
| 1 | ||
V= | Pp*H | |
| 3 |
| a2√3 | ||
Pp= | ||
| 4 |
| 1 | a2√3 | ||
V= | *H | ||
| 3 | 4 |
| 1 | a√3 | ||
P= | *b | ||
| 2 | 2 |
| ab√3 | ||
S= | ||
| 4 |
| 1 | ||
H2+ | a2=b2 | |
| 4 |
| 1 | ||
b2=H2+ | a2 | |
| 4 |
| 16S2 | 1 | ||
=H2+ | a2 | ||
| 3a2 | 4 |
| 3 | ||
16S2=3a2H+ | a4 | |
| 4 |
| 2H | ||
tgα= | ||
| a |
| 1 | ||
H= | a*tgα | |
| 2 |
| 0,5a | ||
cosα= | ||
| b |
| 1 | ||
H2+ | a2=b2 | |
| 4 |
| 1 | ||
4tg2α+ | *4b2*cos2α=b2 | |
| 4 |
| 4tg2α | ||
b2= | ||
| sin2α |
| 4 | ||
b2= | ||
| cos2α |
| 2 | 2 | |||
b= | V b=− | |||
| cosα | cosa |
| 1 | ||
H= | *a*tgα | |
| 2 |
| 1 | ||
S= | *hp*b | |
| 2 |
| 1 | a√3 | ||
* | *√H2+(1/4)a2=S | ||
| 2 | 2 |
| a√3 | 1 | 1 | 1 | |||||
S= | √ | a2*tg2α+ | a2 wyrażenie od | całe pod pierwiastkiem | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| a√3 | 1 | 1 | ||||
S= | √ | a2(tg2α+1) wyrażenie od | całe pod pierwiastkiem | |||
| 4 | 4 | 4 |
| a√3 | a | |||
S= | * | *√tg2α+1 | ||
| 4 | 2 |
| a2√3 | ||
S= | √tg2α+1 | |
| 8 |
| sinα | ||
Dobrze, podstaw za tgα= | ||
| cosα |
| a2√3 | ||
wtedy S= | /*cosα | |
| cosα |
| sinα | a2√3 | |||
jak podstawiając za tgα= | otrzymamy S= | ? | ||
| cosα | cosα |
| a2√3 | sin2α | |||
S= | =√ | +1 − całe wyrażenie pod pierwiastkiem | ||
| 8 | cos2α |
| a2√3 | sin2α+cos2α(sin2α+cos2α) | |||
S= | √ | wyrażenie pod pierwiastkiem | ||
| 8 | cos2α |
| a2√3 | sin2α+sin2αcos2α+cos2α | |||
S= | √ | wyrażenie pod pierwiastkiem | ||
| 8 | cos2α |
| √3S*cosα | ||
a2= | , to będę mógł wstawić za Pp | |
| 3 |
| sin2α | sin2α+cos2α | 1 | ||||
tg2α+1= | +1= | = | ||||
| cos2α | cos2α | cos2α |
| 8√3*S*cosα | ||
a2= | ||
| 3 |
| a2√3 | 8√3*S*cosα | √3 | ||||
Pp= | = | * | ||||
| 4 | 3 | 4 |
| 1 | 4 | |||
V= | *2Scosα*2tgα= | S*cosα | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
Źle objętość: do H= | a*tgα musisz podstawić za a. | |
| 2 |
| S√3*cosα | ||
a=2√2√ | całe wyrażenie pod pierwiastkiem | |
| 3 |
| S√3*cosα | ||
H=√2*tgα*√ | całe wyrażenie pod pierwiastkiem | |
| 4 |
| 2√2 | S√3cosα | |||
V= | S*sinα*√ | |||
| 3 | 3 |