Prawdopodobienstwo
jakubs: Zdarzenia A i B są zawarte w Ω. Uzasadnij, że jeśli zdarzenia A i B wzajemnie się wykluczają to
Wiem tyle, że :
P(A∩B)=0
P(A∪B)=P(A)+P(B) ≤1
Dalej nie wiem jak ruszyć..
Jakaś wskazówka ?
6 kwi 14:28
jakubs: P(A)=a
P(B)=b
a+b≤1
a≤1−b
Mogę tak zrobić ? Tzn podstawić do tezy ?
6 kwi 14:38
zawodus: Lepiej zrobić w ten sposób że badasz maksimum funkcji
f(b)=b(1−b)
| | 1 | |
Wyjdzie ono |
| . I to będzie ładny dowód. |
| | 4 | |
6 kwi 14:45
jakubs: Aaaa no tak

Dzięki
6 kwi 14:51
6 kwi 14:55
jakubs: Tam zazwyczaj gotowce, a ja nie chce gotowca, tylko jakiejś wskazówki czy coś.
6 kwi 15:00
zawodus: Chyba założę stronę ze wskazówkami do zadań
6 kwi 15:05
zawodus: Chyba założę stronę ze wskazówkami do zadań
6 kwi 15:06
pigor: ..., a więc P(A∩B)=0 i P(A)+P(B) ≤1, to
z nierówności między średnimi
g ≤ a ⇔ g
2≤
14a
2,
P(A)*P(B) ≤ 14(P(A)+P(B))
2 ≤
14*1
2 =
14 c.n.w. .
6 kwi 15:55