Prawdopodobieństwo
SweetGhost: Zdarzenia A i B są zawarte w Ω. Uzasadnij, że jeśli zdarzenia A i B wzajemnie się wykluczają to
P(A) * P(B) ≤ 14
4 kwi 23:01
SweetGhost: wiem tylko ze P(A∩B) = 0
ale co dalej?
4 kwi 23:16
irena_1:
A∩B=Φ
Załóżmy, że A∪B=Ω
Wtedy
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| −a i P(B)= |
| +a, gdzie 0≤a≤ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)*P(B)=( |
| −a)( |
| +a)= |
| −a2≤ |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
4 kwi 23:18
SweetGhost: ale dlaczego P(a)=12 − a ?
4 kwi 23:20
PuRXUTM: po prostu tak sobie ustaliła
4 kwi 23:21
irena_1:
Jeśli A∪B=Ω i zdarzenia się wzajemnie wykluczają, to P(A∪B)=1 i P(A)+P(B)=1
4 kwi 23:22
SweetGhost: hmm, a jeśli np P(A) byłoby równe
275 a P(B) =
375 to to założenie chyba by nie miało
sensu bo obie wartości są mniejsze od
12
4 kwi 23:24
SweetGhost: 2/75 i 3/75
4 kwi 23:25
PW: Niech P(A)=x≥0 i P(B)=y≥0, x+y≤1
Z twierdzenia o nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną
x+y ≥ 2
√xy,
a więc
1 ≥ 2
√xy
1 ≥ 4xy (podniesienie do kwadratu dopuszczalne, bo obie strony nieujemne)
cnu.
5 kwi 01:26