Pomocy
pomocy: Rozwiąż:
a) 6/x=x − 1
b) 5/x−9=2x
c) 20x+8/5x+2=3x
d) 20−15x/3x−4=2x
e) x−3/x−2 −1= 2−x
f) x−5/x+1 −1= x+1
6 kwi 13:55
6 kwi 13:58
ZosiaZamoyska: b) 5/x−9 = 2x
dodajemy 9
5/x = 2x + 9
5 / x = (2x + 9) / 1
5 = x*(2x + 9)
5 = 2x
2 + 9
odejmujemy 9
−4 = 2x
2
na dwa:
−2 = x
2
2 = −x
2
x = −√2
Ehh, nie mam juź sił do rozwiązywania
6 kwi 14:12
ZosiaZamoyska: Zgadzam się z J.
6 kwi 14:13
J: Inaczej nigdy się nie nauczy
6 kwi 14:22
pomocy: no trudno
6 kwi 14:24
Proceder: Zosia z tego co mi wiadomo to jak widze x2=−2 to nie kombinuje dalej tylko z automatu pisze ze
to niemożliwe.
6 kwi 15:38
J: Tak.. równanie x2 = − 2 nie ma rozwiązania.
6 kwi 15:40
Proceder:
6 kwi 15:47