Bardzo proszę o rozwiązanie tych konkretnych przykładów. Nie było mnie na lekcji
pomocy:
a) x+1/x+2= x+2/x−3
b) x−1/x+5= x−3/x−1
c) 2x−1/x−1+ 4x+1/2x+1
d) x+ 3/x+5= x−1/x−3
e) 3x+2/2x−1= 4,5x/3x−2
f) 2x+3/4x−5= 4x+5/8x−7
6 kwi 12:16
6 kwi 12:19
pomocy: ja tego nie rozumiem. może mi to ktoś rozwiązać?
6 kwi 12:27
53: a) x+1/x+2=x+2/x−3 ponieważ są to ułamki, mianownik nie może być zerem dlatego dodajemy
założenia
x≠−2 i x≠3
Gdy mamy już założenie, możemy pomnożyć:
(x+1)(x−3)=(x+2)(x−2)
x2 −2x−3=x2−4
−2x=−1
x=1/2
Zgadza się z dziedziną, więc 1/2 jest rozwiązaniem, z reszta przykładów jest podobnie.
6 kwi 12:36
pomocy: a reszta przykładów? może ktoś pomóc? BŁAGAM
6 kwi 12:44
ZosiaZamoyska: a) x+1/x+2= x+2/x−3 = − (7/6)
ponieważ
(x+1)*(x−3)=(x+2)*(x+2)
co daje
x
2 − 3x + x − 3 = x
2 + 2x + 2x + 4
obustronnie odejmiemy x
2 i dostaniemy:
−2x −3 = 4x +4
dodajemy 2x
−3 = 6x + 4
odejmujemy 4
−7 = 6x
i dzielimy przez 6
x = − (7/6)
To obliczysz sam/sama:
(−(7/6)+1)/(−(7/6)+2)=(−(7/6)+2)/(−(7/6)−3)
b) x−1/x+5= x−3/x−1
ponieważ
(x−1)*(x−1)=(x+5)*(x−3)
czyli
x
2 − x − x + 1 = x
2 − 3x + 5x − 15
odejmujemy obustronnie x
2
−2x + 1 = 2x −15
dodajemy 2x
1 = 4x −15
dodajemy 15
16 = 4x
dzielmy przez 4
x = 4
to obliczysz sam/sama:
(4−1)/(4+5) = (4−3)/(4−1)
c) 2x−1/x−1+ 4x+1/2x+1 = ?
Tu nie powinien być znak równośći pomiędzy 2x−1/x−1 a 4x+1/2x+1 ?
ok, załóżmy że tam jest znak równości.
2x−1/x−1= 4x+1/2x+1
(2x−1)*(2x+1)=(x−1)*(4x+1)
4x
2 + 2x − 2x − 1 = 4x
2 + x − 4x − 1
skracamy o 4x
2
−1 = −3x −1
dodajemy 1
0 = −3x
dzielimy przez −3
x = 0
Ten przykład rozwiążesz sam/sama podstawiając pod x 0

d) x+3/x+5 = x−1/ x−3
(x+3)*(x−3)=(x+5)*(x−1)
rozpisując:
x
2 − 3x + 3x − 9 = x
2 − x + 5x −5
skracamy o x
2
− 9 = 4x −5
dodajemy 5
−4 = 4x
dzielimy przez 4
x = −1
Działanie rozpisz podstawiając pod x −1

e) 3x+2/2x−1 = 4,5x/3x−2
(3x+2)*(3x−2)=(2x−1)*(4,5x)
rozpisując:
9x
2 − 6x + 6x −4 = 9x
2 − 4,5x
skracając o 9x2
−4 = −4,5 x
x = (4/4,5)
x = 40/45
x = 8/9
f) 2x+3/4x−5 = 4x+5/8x−7
(2x+3)*(8x−7) = (4x−5)*(4x+5)
16x
2 − 14x + 24x − 21 = 16x
2 + 20x − 20x − 25
odejmujemy 16x
2
10x − 21 = −25
dodajemy 21
10x = −4
x = − (4/10)
x = −0,4
Podstaw resztę

Proszę
6 kwi 12:49
ZosiaZamoyska: Oj, zapomniałam
a) x+1/x+2= x+2/x−3 ≠ − (7/6)
chodziło mi o to, że x = −(7/6)
6 kwi 12:50
ZosiaZamoyska: 53, źle zrobiłeś, bo tam jest (x+1)(x−3)=(x+2)(x+2) a nie (x+1)(x−3)=(x+2)(x−2)...
W sensie, + zamiast tego minusa przy x − 2
6 kwi 12:55
6 kwi 13:10
ZosiaZamoyska: Proszę
6 kwi 13:17