ciągi
Tomek: Oblicz sumę stu najmniejszych dodatnich rozwiązań równania sin
3x = sinx
Proszę o rozpisanie, załączam odpowiedzi

ODP:
2525π
5 kwi 15:13
kochanus_niepospolitus:
błagam Cię ... mniej chociaż odrobinę 'zacięcia' do rozwiązywania zadań
to jest bardzo proste zadanie
5 kwi 15:23
Janek191:
Ta odpowiedź jest prawidłowa ? Nie powinno być : 25 π
5 kwi 15:32
ICSP: odp jest dobra
5 kwi 15:34
Janek191:
Tak − odp. jest dobra
5 kwi 15:46
jakubs: Moja propozycja to:
sin
3x−sinx=0
sinx(sin
2x−1)=0
sinx=0 ⋁ sinx=1 ⋁ sinx=−1
| | (2π2+99π2)*100 | |
S100= |
| =25π*101=2525π |
| | 2 | |
5 kwi 17:27
zawodus: Obawiam się, że jest ok
5 kwi 17:38
Tomek: | | π | | π | |
Dlaczego w liczniku jest 2 |
| a nie |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
6 kwi 12:54
6 kwi 13:02
Tomek: Fakt, przeoczyłem dzięki
6 kwi 13:06