oblicz
pepe: Oblicz wartość wyrażeń m−2n, n2, m*n oraz usuń niewymierność nm, jeżeli m=√3 i n=√3−1
4 kwi 23:43
4 kwi 23:48
Eta:
m−2n=
√3−2(
√3−1)=
√3−2
√3+2= 2−
√3
n
2= (
√3−1)
2= 3−2
√3+1= 4−2
√3= 2(2−
√3)
m*n=
√3(
√3−1)= 3−
√3
| n | | √3−1 | | √3 | | 3−√3 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| =1− |
| √3 |
| m | | √3 | | √3 | | 3 | | 3 | |
5 kwi 00:19
Eta:
Jeszcze pewnie miało być:
| m | | √3 | | √3+1 | | 3+√3 | | 3+√3 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| n | | √3−1 | | √3+1 | | 3−1 | | 2 | |
5 kwi 00:29
Eta:
Teraz czekam na jakieś miłe słówko na dobranoc
5 kwi 00:30