f. kwadratowa
P@weł: Witam, mam pytanie co do tego zadania:
https://matematykaszkolna.pl/forum/242279.html
mam watpliwosci co do założen
1. p≠0 − jest ok , ale dlaczego musi miec 2 dodatnie pierwiastki , skoro tutaj nie ma wzmianki
o dodatnich, ja bym napisal :
Δ>0
moze mi ktos to jakos wytlumaczyc?
4 kwi 15:45
P@weł: wydaje mi sie ze zalozenia :
t1t2>0
t1+t2>0 sa zbedne
4 kwi 15:46
J:
Bo to jest równanie 4−go stopnia i biorąc pod uwagę podstawienie x2 = t , obydwie wartości
t1 i t2 muszą być dodatnie, aby istniały 4 rozwiązania x.
4 kwi 15:49
P@weł: Δ>0 − dlatego ze nie wiemy czy to sa dodatnie/ujemne(tych samych znakow)
4 kwi 15:50
J:
Δ > 0 ,żeby istaniały dwa pierwiastki różne: t1 i t2 , a do tego obydwa dodatnie,stąd
pozostałe warunki.
4 kwi 15:52
P@weł: J, ja zapytam swoim rozumowaniem:
pierwiastki ktore otrzymamy to t
1 oraz t
2 , a jak wiadomo t=x
2 , wiec kazda liczba
podstawiona pod x jest dodatnia
dobrze?
4 kwi 15:53
J:
Założmy,że; t1 = 4 i t2 = − 1 , wtedy równanie wyjściowe miałoby tylko 2 pierwiastki: 2
oraz − 2
4 kwi 15:55
J: No to masz: t2 = − 1 , co podstawisz za x , aby x2 = −1
4 kwi 15:56
P@weł: Chodzi o to ze , tak jak mowisz :
Przykładowo
t
1=4 v t
2=16
t=x
2 t=x
2
x
2=4/
√ x
2=16/
√
x=2 v x=−2 x= 4 v x=−4
i mamy 4 pierwiastki
4 kwi 16:01
P@weł: ?
4 kwi 16:08
P@weł: ?
4 kwi 16:37
J:
Dokładnie tak.
Gdyby było: t1 = 4 i t2 = 0, to mielibyśmy trzy pierwiastki : x = 2 lub x = −2 lub x = 0
t1 = 4 i t2 = − 5, to tylko 2 pierwiastki: x =2 lub x = −2
5 kwi 11:01
P@weł: Dzięki

mistrzu
5 kwi 15:49