zadaneczko
Ania: Dla jakich wartosci parametru p rownanie:
ma cztery pierwiastki?
17 mar 12:39
J: Założenie: p ≠ 0
| | 1 | |
Podstawienie x2 = t i teraz |
| t2 + (3−p)t + p2 musi mieć 2 dodatnie pierwiastki. |
| | p | |
17 mar 12:43
...:
p≠0
Δ>0
t1t2>0
t1+t2>0
17 mar 12:45
Ania: Δ>0
| | 1 | |
(3−p)2−4* |
| *p2= 9−6p+p2 − 4p |
| | p | |
p
2−10p+9 >0
Δ= 100−4*1*9= 64
√Δ=8
Sie pogubiłam co dalej?
17 mar 12:54
J: Zatem: Δ > 0 ⇔ p < 1 lub p > 9
Teraz pozostałe 2 warunki.
17 mar 13:03
kryształ:
p
3>0
3p−p
2 >0
Dalsza podpowiedz
17 mar 13:15
Ania: Co po tym?
17 mar 13:16
J: Rozwiązuj te dwie nierówności: 3p − p2 > 0 oraz p3 > 0
17 mar 13:26
Ania: −p
2 + 3p > 0
Δ= 9 − 4*(−1)*0
√Δ=3
przedzial : (0,3)
Nie wiem co zrobic z p
3>0 ,, powiesz jak dalej?
17 mar 13:39
KUZDE: p3 > 0 /3√
p > 0
17 mar 13:51
J: Kiedy p3 jest dodatnie ?
17 mar 13:51
Ania: nie jestem pewna ale chyba dla p
3>0 bedzie p∊R
co dalej
17 mar 13:58
Ania: Pomoze ktos?
17 mar 14:14
J: Już Ci napisal kolega,że p3 > 0 ⇔ p > 0
17 mar 14:16
Ania: Pomozesz dokonczyn i napisac rozwiazanie, bardzo prosze? Spieszy mi sie
17 mar 14:30
J: Masz trzy warunki:
1) p < 1 lub p > 9
2) p ∊ (0;3)
3) p > 0
narysuj oś liczbową, zaznacz warunki i znajdż część wspólną.
17 mar 14:36
Ania: Dzieki

!
17 mar 14:38