Nie mógłbym wtedy podzielić przez cosinusa.. i tu moja wiedza sie kończy
| π | π | |||
sinx + cosx = √2*sin(x + | ) = 0 ⇒ sin(x + | ) | ||
| 4 | 4 |
| π | ||
Inaczej: sinx = cos( | − x) więc | |
| 2 |
| π | ||
cos( | − x) = cosx | |
| 2 |
| π | π | ||
− x = x + 2kπ lub | − x = −x + 2kπ (drugie równanie jest sprzeczne) | ||
| 2 | 2 |
| π | ||
x = | + kπ | |
| 4 |
Jeszcze 2 pytanka:
1. ICSP: Z czego wynika ta tożsamość?
2. Godzio: Skąd tam bierzesz 2kπ? Przyrównując te 2 cosinusy to bym dał samo π2− x = x
itd.. zgadza sie oczywiscie, ale jakos nie moge tego ogarnac
dobranoc