trygonometria
mw: Jak wyprowadzic wzór na sumę ?
sinα + cosα = ?
18 paź 22:33
ICSP: a co chcesz otrzymać ?
18 paź 22:35
Saizou : nie wiem o jakie wyprowadzenie ci chodzi ale np.
cos2x=cos
2x−sin
2x
cos2x=(cosx−sinx)(cosx+sinx)
| | 2x | |
cosx+sinx= |
| przy założeniu że cosx≠sinx |
| | cosx−sinx | |
18 paź 22:37
Saizou : poprawka
| | cos(2x) | |
sinx+cosx= |
| |
| | cosx−sinx | |
18 paź 22:37
18 paź 22:41
Lorak: Jest kilka sposobów. Jeden z nich to zauważenie, że:
cosα = sin(90−α)
więc sumę można zapisać jako:
sinα + sin(90−α)
korzystając teraz ze wzoru na sumę sinusów dostanie się podaną przez Ciebie postać.
18 paź 22:46
ICSP: sinx + cosx = √2(sinxcos45o + cosxsin45o) = √2(sinx + 45o)= √2cosx(45o − x)
18 paź 22:54