pomoc: (ln3)sinx+cosx
f(x) = ------------------
3x
13 paź 19:08
Jakub: No i co z tą funkcją zrobić?
13 paź 19:52
czesc II: trzeba obliczyc w tym zadaniu pochodna funkcji
13 paź 19:52
Jakub: Liczysz ze wzoru na pochodną ilorazu. Ten wzór na dole na tej stronie
359
f'(x) = [(ln3 sinx + cosx)' * 3x - (ln3 sinx + cosx)*(3x)'] / (3x)
2 =
= [(ln3 cosx - sinx) * 3x - (ln3 sinx + cosx)*3] / 9x
2 =
= [3x(ln3)cosx - 3xsinx - 3(ln3)sinx + 3cosx] / 9x
2 =
= [(3x(ln3)+3)cosx - (3x+3(ln3))sinx] / 9x
2
13 paź 19:58
pomoc: Jakub jestes wielki :0 nie dopatrzylem sie troche z tym wzorem, mozesz mi powiedziec czy
logarytm w takich zadaniach sie zostawia czy go sie liczy ? Dopiero dzis mialem pierwsza
lekcje z logarytmów dla tego takie pytanie.
Jezeli masz czas mozesz naprowadzic mnie na te jeszcze podpunkty:
a) f(x)=arcsinx-arcsin√1-x2
b) f(x)=E-3x *tgx <= tutaj jest E do potegi -3x
c) f(x)=lnx/x2
13 paź 20:43
Jakub: Jeżeli pytasz się logarytm w poprzednim zadaniu (ln3) to się go zostawia bo to taka sama
liczba jak 5 czy 7. Co innego gdyby było lnx to już nie liczba tylko funkcja i tak ja
trzeba traktować.
Ten przykład ze wzoru na pochodną iloczynu też na
359
(e
-3x * tgx)' =
(e
-3x)' * tgx + e
-3x * (tgx)' = -3xe
-3x * tgx + e
-3x * (1/cos
2x)
(lnx / x
2) = [(lnx)'*x
2 - lnx*(x
2)'] / (x
2)
2 = [(1/x)*x
2 - lnx*2x] / x
4
(arcsinx - arcsin
√1-x2)' = (1/
√1-x2) - (1/
√1-(1-x2)*(
√1-x2)' = dalej musisz
policzyć pochodną tego pierwiastka
13 paź 20:59
pomoc: ok to juz rozumiem teraz taki przyklad
f(x)=arcsinx + x/√1+x2
f'(x)= 1/√1-x2 + x/(1/2√1+x2 * (1+x2}'
f'(x)= 1/√1-x2 + 2√1+x2 * 2x
i
√x+1 - ln(1+√x+1 =
1/2√x+1 - (1/1+√x+1) * (1+√x+1)'
1/2√x+1 - (1/1+√x+1) * (1 + 1/2√x+1) * (x+1)'
1/2√x+1 - 1√x+1/2√x+1
= 1-1√x+1/2√x+1
Mozesz powiedziec czy to jest ok, albo gdzie robie bład ?
13 paź 22:37
pomoc: podbijam
16 paź 18:04
b.: Spróbuj np. programu
http://maxima.sourceforge.net/
wpisz np. po uruchomieniu:
f(x):=(x+1)^ (1/2) - log(1+(x+1)^ (1/2));
diff(f(x), x);
i będziesz miał policzoną pochodną.
16 paź 18:16
b.: i taki dostaniesz wynik do (b):
1 1
(%o5) ------------- - -------------------------------
2 sqrt(x + 1) 2 sqrt(x + 1) (sqrt(x + 1) + 1)
16 paź 18:29
pomoc: ok zaraz zobacze ten prgoram, tylko nie wiem czy on mi sie sprawdzi

bo wiesz zawsze
jak ktos to umie to potrafi mi powiedziec gdzie blad zrobilem i jak go pominac ale
wielkie dzieki za cynk
16 paź 20:53
b.: to prawda, sam wynik to jeszcze nie wszystko, no ale jak dostaniesz
taki wynik jak trzeba, to jest spora szansa, że rozwiązanie jest poprawne
16 paź 21:12
pomoc: Moze ktoś to sprawdzić co wyzej obliczylem ?
19 paź 14:50
pomoc: f'(x) = [(ln3 sinx + cosx)' * 3x - (ln3 sinx + cosx)*(3x)'] / (3x)2 =
= [(ln3 cosx - sinx) * 3x - (ln3 sinx + cosx)*3] / 9x2 =
= [3x(ln3)cosx - 3xsinx - 3(ln3)sinx + 3cosx] / 9x2 = <-- tutaj nie powinno byc
-3(ln3)sinx - 3cosx / poniewaz - jest przed nawiasem to chyba wszystkie znaki sie
powinny zmienic
= [(3x(ln3)+3)cosx - (3x+3(ln3))sinx] / 9x2
19 paź 14:56
Anna: ln(x3+1)
6 gru 00:30
%3Cpre%3E%3Cb%3EAnna%3A%3C%2Fb%3E%20ln(x%3Csup%3E3%3C%2Fsup%3E%2B1)%0A%3C%2Fpre%3E
6 gru 00:31
Anula: x3*ln(2x+1) jak mam obliczyć pochodną
6 gru 00:35
Paweł: y=ln(5x+y
2) jak mam to policzyć
16 gru 18:17
%3Cpre%3E%3Cb%3EPawe%C5%82%3A%3C%2Fb%3E%20y%3Dln(5x%2By%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E)%20jak%20mam%20to%20policzy%C4%87%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fpytajnik.gif%22%3E%20%0A%3C%2Fpre%3E
16 gru 18:18
Paweł: ln√1-x3/sin(2x-x2)
27 sty 09:36
gosha: lim(lnx2)
6 lut 16:10
Adam: lnx5
14 mar 13:35