Wyznacz wspolrzedne wierzcholka
diskorobaczek: Punkty A(1; pierwiastek z 3) B ( 5 ; 5 pierwiastków z 3) sa wierzchołkami trójkąta
równobocznego. Wyznacz współrzędne wierzchołka C .
2 kwi 15:34
pie: Jaki jest wzór na odległość między dwoma punktami?

Później: |AC|=|AB|=|BC| .
2 kwi 15:39
J:
Tak, trzeba obliczyć długość odcinka AB , potem napisać równania okręgów o środkach w punkcie A
i B i promieniu równym r = IABI , punkty przecięcia sie okregów wyznaczą ponkt C ( dwa punkty)
2 kwi 15:43
2 kwi 15:45
diskorobaczek: DZIĘKUJĘ za pomoc
2 kwi 15:55