obliczyć granicę. bardzo poszę o pomoc
kasia188: bn=cosn/n
cn=2−sin(nπ)
1 kwi 23:05
ICSP: Pierwsza :
z trzech ciągów ...
Druga :
sin(nπ) = 0 dla naturalnego n
1 kwi 23:06
kasia188: a można troszkę jaśniej wytłumaczyć ten 2 przykład
1 kwi 23:09
ICSP: ale czego konkretnie w nim nie rozumiesz ?
cn = 2 − sin(nπ) = ...
1 kwi 23:11
kasia188: czemu wyszło, w ogóle jeśli widze sin cos co dla mnie czarna magia
:(
1 kwi 23:14
kasia188: mam jeszcze takie zadanka:
an=(−1)n sin(nπ)
bn=(−1)n cos(nπ)
cn=−1n/n2
może krok po kroku co z czego się bierze to załapie
1 kwi 23:18
ICSP: https://matematykaszkolna.pl/strona/426.html
Jest tan nawet napisane : miejsce zerowe : x = kπ , k ∊ Z
Czyli 0 = sin(kπ) , k ∊Z, na potrzeby zadania możemy "zamienić" zbiór liczb całkowitych na
zbiór liczb naturalnych, i zamiast k pisać n .
0 = sin(nπ) , n ∊ N. Jak podstawisz do granicy masz :
c
n = 2 − sin(nπ) = 2 − 0 = 2 → ?
1 kwi 23:21
kasia188: proszę niech mi to ktoś "łopatologicznie rozpisze co z czego i dla czego
1 kwi 23:22
kasia188: czyli na to jest jakieś twierdzenie tak?
1 kwi 23:25
kasia188: a tamte podpunkty jak będą wyglądać?
ten an=1−0=0 ?
a co z cos?
1 kwi 23:27
kasia188: Bardzo proszę o pomoc jeszcze z tymi podpunktami

an=(−1)
n sin(nπ)
bn=(−1)
n cos(nπ)
cn=−1n/n2
1 kwi 23:31
kasia188: przepraszam
cn= −1/n2
1 kwi 23:32
ICSP: d) − (−1)n * sin(nπ) = 0 → 0 (trzeci raz tego samego pisać nie będę)
e) (−1)n * cos(nπ) − tutaj proponuje rozważenie dwóch podciągów − dla liczb parzystych oraz
nieparzystych
f) Identycznie jak przykład pierwszy (ten z cosinusem )
−1 ≤ (−1)n ≤ 1 . Podziel stronami przez n2 i twierdzenie o trzech ciągach.
1 kwi 23:33