bryły
bezendu:
bryły
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość a . Ściany boczne są
trójkątami ostrokątnymi. Miara kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi jest równa 2α .
Wyznacz objętość tego ostrosłupa
Wracam do tego zadania, bo już dwa razy mnie ''powaliło''
1 kwi 22:17
bezendu:

1. Mogę wyznaczyć b w zależności od a ?
1 kwi 22:22
Saizou : możesz
1 kwi 22:25
bezendu: nie nie nie.
a2=b2+b2−2b2cos2α
a2=2b2−2b2cos2α
a2=b2(2−2cos2α)
a=b√2−2cosα
1 kwi 22:26
bezendu:
Co teraz mogę wyznaczyć ?
1 kwi 22:30
Mila:
Ważne , co chcesz dalej liczyc po kolei. ( sposoby sa różne)
1 kwi 22:31
bezendu:
Pp=(b
√2−2cosα2√3}{4}
1 kwi 22:32
Mila:
"a" masz dane, miałeś obliczyć b, opuściłeś pod pierwistkiem 2 w cosinusie.
1 kwi 22:33
Piotr 10: pokombiuj cos moze z przyrownaniem pól
1 kwi 22:34
Mila: Patrz na treść, liczysz pole, a w treści V.
1 kwi 22:34
bezendu:
To jak przerobić, żeby mieć b w zależności od a ?
1 kwi 22:34
bezendu:
Teraz potrzebuje tylko wysokości
1 kwi 22:35
Piotr 10: Wyraz pole trojkata ASB dwoma sposobami , poźniej tw kos CGA
1 kwi 22:39
bezendu:
Ale i tak będę miał nową zmienną ? Tak ? Nie chodzi mi, żeby ktoś rozwiązywał.
1 kwi 22:45
Piotr 10: no wlasnie o to chodzi wtedy z tw pitagorasa można wyliczyc H mając dlugosci ze zmienna a
1 kwi 22:47
bezendu: no i pięknie
1 kwi 22:48
Mila:
22:26 masz :
a=b*
√2−2cos(2α) /:(
√2−2cos(2α)
Lepiej radził
Saizou, prostsze wyrażenie.
Oblicz sinus ∡ABS, potem krawędz boczną ,
1 kwi 22:53
1 kwi 22:58
zawodus: Główny cel − policzenie wysokości.
Można się do niej "dobrać" na trzy sposoby (najbardziej popularne).
1. Wg mnie najkrótsza droga to policzenie wysokości przekroju, a potem raz Pitagoras i raz
podobieństwo trójkątów.
2. Droga prowadząca do krawędzi bocznej, a potem wysokości −− wymaga większej liczby kroków.
3 Można jeszcze przez wysokość ściany bocznej −− też rachunki gorsze.
Niekiedy nie da się ominąć paru ułamków i funkcji trygonometrycznych
2 kwi 09:45
bezendu:
Ok, dziś po południu.
2 kwi 09:51