Pole i obwód
Leokadia: PROSTE, ALE NIE DLA MNIE
Witam, mam problem z tym zadaniem. Proszę o pomoc.
Trapez prostokątny ABCD jest symrtryczny do trapezu ABC1D1 względem prostej zawierającej
dłuższą podstawę AB. Oblicz pole i obwód pięciokąta DD1CBC, wiedząc, że |AB|=6cm,
|CD|=3cm,|AD|=4 cm.
Podpowiedź:
P= 36cm 2
L= 24 cm
1 kwi 22:08
daras: wszystko jest trudne zanim nie stanie się łatwe
1 kwi 22:30
1 kwi 22:31
agulka:

P
pięciokąka=2*P
trapezu
| | IABI+IDCI | | 6+3 | |
Ptrapezu= |
| *IADI= |
| *4=18 |
| | 2 | | 2 | |
P
pięciokąta=2*18=36
(IBCI)
2=4
2+3
2
(IBCI)
2=16+9
(IBCI)
2=25
IBCI=5
Obw.=2*4+2*3+2*5=24
1 kwi 22:36