Pole i obwód
Leokadia: Witam, mam problem z tym zadaniem. Proszę o pomoc.
Trapez prostokątny ABCD jest symrtryczny do trapezu ABC1D1 względem prostej zawierającej
dłuższą podstawę AB. Oblicz pole i obwód pięciokąta DD1CBC, wiedząc, że |AB|=6cm,
|CD|=3cm,|AD|=4 cm.
Podpowiedź:
P= 36cm2
L= 24 cm
1 kwi 21:56
Leokadia: Czy ktoś mi pomoże

1 kwi 22:04
Janek191:

P = 2* 0,5*( 6 + 3)*4 = 9*4 = 36
P = 36 cm
2
=========
L = 2*4 + 2*3 + 2*5 = 24
L = 24 cm
========
1 kwi 22:12
Leokadia: Dzięki za pomoc, ale jednak rozwiązałam sama
1 kwi 22:27