Oblicz zadania.
Paulina: ( 213 − 12 ) : ( −45 ) =
218 * 4−3
−−−−−−−−−−− kreska ułamkowa =
85
(√3 + √12 − 2√27) * √3 =
wszystko pod duzym pierwiastkiem ( √3 − 2)2 =
2( x+2)2 − (√2*x−2)2 ≥ 0
1 kwi 19:42
1 kwi 19:43
5-latek: Zadanie nr 1 to jest gimnazjum
1 kwi 19:44
Paulina: Piotrze nie prima aprilis tylko nie wiem co tutaj niby jest zle zapisane
1 kwi 19:45
5-latek: √(√3−2)2=
Skorzystaj z tego ze
√x2=|x| chyba
1 kwi 19:48
Piotr:
w drugim wszystko 2czegoś i prawa dzialan na potegach
tam jest (√√3−2)2 ? jesli tak to ile jest (√2)2 ?
1 kwi 19:49
5-latek: Do nr2) 4=22 i 8=23
nr 4) wzory skroconego mnozenia
1 kwi 19:50
Piotr:
czesc
5−latek 
nie chyba tylko na pewno
1 kwi 19:51
Paulina: kurcze w dalszym ciagu nie wiem jak to zrobic pierwszy raz tu jestem
1 kwi 19:52
Paulina: Pierwiastek przed nawiasem duzy taki jak zrobił 5−latek
1 kwi 19:53
Piotr:
pierwszego tez nie wiesz ? odejmowanie − czyli wspolny mianownik. dzielenie ulamkow − mnozenie
przez odwrotnosc.
1 kwi 19:54
Piotr:
no to masz juz niemal odpowiedz...
1 kwi 19:54
5-latek: Witaj
Piotr
NO masz juz wszystko zapisane wiec licz nr 1
1 kwi 19:57
Paulina: wiec tak w pierwszym bedzie 146 − 36 = 116 * ( − 54 ) tak?
1 kwi 20:01
Piotr:
1 kwi 20:06
5-latek: No to prowadz dalej
Piotrze
1 kwi 20:07
Paulina: ale jak mam pomnozyc ( − 54 ?
1 kwi 20:08
Paulina: bedzie − 5524 czy 5524
1 kwi 20:09
Piotr:
a 2*(−3) = ?
1 kwi 20:12
Paulina: 6 ?
1 kwi 20:13
Paulina: niby dwa minusy to jest juz wtedy plus o ile dobrze pamietam
1 kwi 20:13
Piotr:
a gdzie masz dwa minusy
1 kwi 20:14
Paulina: dobra bedzie −6

ale co to ma do mojego minusowego ułamka?
1 kwi 20:16
Piotr:
no to masz to samo.
a*(−b) = −ab
1 kwi 20:17
Piotr:
Paulina w tym roku zdajesz mature ?
1 kwi 20:19
Paulina: nie no ja jestem za tepa zeby to zrozumiec nie wiem dalej na twoim przydładzie wyglada to
bardzo logicznie ale juz na moich ułamkach nie
1 kwi 20:20
Paulina: nie nie nie ja nie zdaje zadnej matury do niej jest mi baaaardzo daleko
1 kwi 20:20
Piotr:
PS stosuj duze U do pisania ulamkow
1 kwi 20:21
Piotr:
no to masz czas, wszystko przed Toba
1 kwi 20:22
Paulina: duze U ok zapamietam

dzieki wielkie a co z reszta zadan nie poradze sobie nie ma takiej
opcji
1 kwi 20:22
1 kwi 20:25
5-latek: A jeszce co do mnozenia to dr Marek Feldblum w swojej ksiazce pt Algebra elemnemtarna z 1916r
pisze tak:
[c[ Iloczynem dwoch liczb nazywamy iloczyn ich wartosci bezwzglednych wziety ze znakim (+) gdy
obydwa czynniki maja znaki jednakowe a ze znakiem (−) gdzy czynniki maja rozne znaki]]
1 kwi 20:31
Paulina: echhhh nic mi nie wychodzi... jakies liczby kosmiczne
1 kwi 20:34
5-latek: No pewnie ze kosniczne bo np 218 to bedzie ponad 200000
Ale tu nie o to chodzi zeby tak liczyc
Masz link od Piotra 20:25 i patrz na wzory
Trzeba zamienic tak 4 i 8 zeby w podstawie dostac 2
Wiec z ginnazjun juz wiemy ze 4=2*2=22 to 4−3= (22)−3 = 2 do ktorej potegi ?
To samo 8=2*2*2=23 wiec 85=(23)5=2 do ktorej potegi ?
1 kwi 20:45
Paulina: czyli to bedzie
218 * 2−6
−−−−−−−−−−−−−−−
215
1 kwi 20:54
Paulina: i teraz bedzie tak chyba
2
18 +(−3) = 2
15
Czyli 2
15 / 2
15 = 1

tak?
1 kwi 21:02