f. wymierna
pink: dla jakich wartości parametru m (m ∊ R) układ równań
{ mx+(2m+1)y=m
{ −x+my=2m jest oznaczony i spełnia go para liczb nieujemnych?
1 kwi 19:00
1 kwi 19:04
pink: W= (m+1)2
Wx= −m(3m+2)
Wy=m(2m+1)
m∊R\{−1}
warunki na to "spełnia go para liczb nieujemnych"
1) Δ>0
2) x1*x2≥0
3) f(−1)≠0
?
1 kwi 19:12
ZKS:
Nie sprawdziłem wyliczeń W ; W
x oraz W
y.
Układ jest oznaczony dla W ≠ 0 więc m ∊ R \ {−1}

.
Teraz ten układ ma spełniać para liczb nieujemnych więc
| | Wx | | Wy | |
x = |
| ≥ 0 ∧ y = |
| ≥ 0. |
| | W | | W | |
Część wspólna i koniec.
1 kwi 19:16