Ciągi proszę o pomoc
Vip: Oblicz sume S20 jezeli a1=8 i a3=6
1 kwi 18:21
Hajtowy:
r=−1
Policz sobie a
20 podstaw i policz
1 kwi 18:24
1 kwi 18:25
Vip: A możesz mi jeszcze wytłumaczyć jak obliczyć to a20 ?
1 kwi 18:25
ZKS:
Jeżeli jest to ciąg geometryczny? Nic nie ma w treści jaki to ciąg.
1 kwi 18:26
Vip: i czemu r= −1 ?
1 kwi 18:26
Hajtowy:
a
1 = 8
a
2 = 7
a
3 = 6
...
a
20 = ...
A skoro masz r = −1 to chyba umiesz odejmować
1 kwi 18:26
Vip: Aha
1 kwi 18:27
Hajtowy: ZKS zakładam, że jest to ciąg arytmetyczny

Mimo, że nie jestem tego w 100% pewny
1 kwi 18:27
Vip: No tak
1 kwi 18:27
ZKS:
Trzeba pisać jasno treść zadania bo później trzeba się tylko domyślać.
1 kwi 18:29