matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz pochodna funkcji
Help:
a) f(x) =
√
x
(1−2x
2
) b) f(x)=
√
x
* x
1 kwi 17:31
daras:
zastosuj wzór na pochodną iloczynu
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
2 kwi 07:28
J:
1
5
Albo .... f(x) = x
1/2
− 2x
5/2
i f
'
(x) =
x
−1/2
− 2*
x
3/2
=
2
2
1
x
−1/2
− 5x
3/2
2
2 kwi 08:26